Plus

Kampioenen Van Amsterdam

Kampioenen Van Amsterdam volgt vijf jongens die meedoen aan een groot straatvoetbaltoernooi. Dit levert een gemêleerd en energiek portret van Amsterdam op.

Mike Peek
Kampioenen Van Amsterdam Beeld -
Kampioenen Van AmsterdamBeeld -

Voetbal is geen oorlog, voetbal is verbinding. Zeker op de vele pleintjes in Amsterdam, waar kinderen van alle rangen en achtergronden samenkomen om hun liefde voor het spel te delen.

Elk jaar wordt op negen van deze pleintjes een groot straatvoetbaltoernooi georganiseerd. Basisscholen vaardigen een team af met zevende- en achtstegroepers, die allemaal de finale op de Dam willen bereiken. De regels zijn hard: één keer verliezen en je ligt eruit.

Niet alleen de wedstrijden
De documentaire Kampioenen Van Amsterdam volgt vijf jongens die meedoen aan het toernooi. Niet alleen tijdens de wedstrijden, maar ook daarbuiten.

Noah bijvoorbeeld groeit op in een welvarend gezin en laat eloquente, vaak vertederende uitspraken van zijn tong rollen."Ik vind het leuk om te scoren. Ik krijg een warm gevoel van binnen als ik iets goeds doe."

Nee, dan Gian, die van het ene naar het andere opvanghuis wordt gesleept en al heel blij zou zijn met een eigen slaapkamer. Of Justin, zoon van een voormalige profvoetballer, die zo graag indruk wil maken op zijn vader. En keeper Jasha, die pendelt tussen de huizen van zijn gescheiden ouders.

Energiek portret
Dat levert een gemêleerd en energiek portret van Amsterdam op, maar wie vijf personages in zeventig minuten wil persen, moet onvermijdelijk concessies doen. Dat de wedstrijdjes kort en rommelig in beeld zijn gebracht, past bij het chaotische karakter van straatvoetbal. De persoonlijke verhalen hadden echter meer diepte kunnen gebruiken.

Alleen Andrei komt volledig uit de verf. Hij werd geboren in Roemenië en is verreweg de beste voetballer van het stel. Andrei woont nu bij zijn moeder, maar kijkt erg op tegen zijn vader, die in Roemenië is achtergebleven. Vaak lukt het niet om hem te bereiken. De liefde in Andreis ogen, zijn hunkering naar 'mijn held' is prachtig. Voetbal blijkt wederom slechts een bijzaak. De belangrijkste, dat wel.

Kampioenen van Amsterdam

Regie Denise Janzée, Xander de Boer en Marjolijn Heijnen
Te zien in Eye, Filmhallen, Ketelhuis, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden