Plus

Kampeerders steeds vaker langs de openbare weg

De campings zijn vol. Langs de rafelranden van de stad staan campers wild geparkeerd. Overnachtingen worden oogluikend toegestaan, zolang kampeerders niet al te opzichtig te werk gaan.  

Beeld Eva Plevier

Hubert Wissing (68) houdt van Amsterdam. De Duitser was er nu voor Koningsdag, maar eigenlijk grijpt hij elke gelegenheid aan om naar Amsterdam te komen. Zeker vier keer per jaar komt hij hierheen gereden, vanuit het Ruhrgebied. Hij houdt van de architectuur, en van de mix van mensen. "Elke keer word ik er weer blij van."

Hij staat met zijn camper op de Papaverweg. De camping Amsterdam City Camp, even verderop, is al dagen vol. Je kunt er niet reserveren, wie te laat is moet dus maar gewoon op straat gaan staan. Hij vindt het niet zo'n probleem. Qua comfort scheelt het weinig met City Camp, dat ook de allure van een parkeerplaats heeft, maar dan met een hek eromheen. Er zijn geen restaurants, douches of andere voorzieningen, er is alleen water en een plek waar je je chemisch toilet kunt legen.

Maar Wissings camper is behoorlijk zelfvoorzienend, hij heeft een eigen douche en wc, een ruime watervoorraad en een zonnepaneel op het dak dat hem genoeg stroom oplevert. De politie vindt het prima als ze hier staan, zegt hij, zolang ze maar niet buiten met tafeltjes en stoeltjes gaan zitten en het fietspad niet blokkeren.

Es war ein Holländerin
Vijftig jaar geleden was hij voor het eerst in Amsterdam. "Toen ben ik gearresteerd," fluistert hij. Hij was in een jeugdherberg betrapt met een meisje in één kamer. Dat was streng verboden, de politie werd erbij gehaald. Hij zat een paar uur in een cel. Was dat meisje zijn huidige vrouw? Wissing werpt een steelse blik richting camper. "Nein, es war eine Holländerin..." Hij lacht. "Toen is mijn liefde voor Amsterdam ontstaan." Ze gaan niet op de foto, zijn vrouw wil niet. We snappen dat, het is nog vroeg, de koffie staat pas net te pruttelen.

De campers worden de laatste weken langs veel rafelranden van de stad gesignaleerd. Bij Duivendrecht, achter de Meeuwenlaan, onder aan de Schellingwouderbrug. Hier, langs de Papaverweg, staan zeker dertig kampeerwagens. Ze komen uit Frankrijk, Duitsland, en opmerkelijk vaak uit Italië. Het is even voor tienen, gezinnetjes zitten binnen te ontbijten, anderen laden net de fietsen uit voor een dagje Amsterdam.

Volgend jaar weer
Voor drie bouwvakkers uit Noord-Duitsland zit de trip erop. "We zijn gisteren aangekomen," zegt metaalbewerker Andreas Nyhuis (35). "We gingen eerst de stad in, maar kwamen er toen achter dat het om een uur of acht allemaal afgelopen was." Toch zijn ze niet teleurgesteld, want rond de NDSM-werf viel ook genoeg te feesten. Volgend jaar komen ze weer, zegt zijn vriend Ingo Bruns (37). Maar nu gaan ze terug rijden, ze snakken naar een douche. Hun kleine kampeerbusje heeft geen eigen sanitair. Onze vraag waar ze eigenlijk naar de wc zijn gegaan, stuit op een plotselinge taalbarrière.

Hun buren zijn Italianen. De 69-jarige Daniele Ferraresi en zijn vrouw Patrizia uit Ferrara zijn net aan het opbreken. Ze spreken geen woord over de grens, maar met gebarentaal komen we een eind. De instructie van de politie dat de kont van hun camper niet voorbij de streep van het fietspad mag, is in elk geval duidelijk overgekomen. Ook toen de Ferraresi's aankwamen, was de camping al vol. Nu wordt het tijd om te gaan. Hun watervoorraad is nog wel voldoende, maar het chemisch toilet moet nodig geleegd. Straks gaan ze door naar een camping in Volendam, hun stinkende goedje lozen. Hubert Wissing en zijn vrouw gaan nog even naar Muiden. Naar het kasteel, ja, zegt hij. Zijn ogen beginnen weer te glimmen.

Bij Camping Zeeburg staan geen campers buiten de hekken. "Wij zijn ook al dagen vol," zegt Lobke Huibregtse, hoofd front office. "Maar we letten er goed op dat mensen niet ergens hun camper neerzetten. Op de Zuider IJdijk kan dat ook helemaal niet, daar is het betaald parkeren, voor stevige binnen-de-Ringprijzen." Maar ook richting het Flevoparkbad zou ze wildkamperen niet aanbevelen.

"Ik heb één keer gehad dat er bij mensen werd ingebroken in hun camper terwijl ze lagen te slapen. Dat was zo afschuwelijk. Ik zal nooit meer tegen iemand zeggen dat ze hun camper ook wel gewoon ergens neer kunnen zetten."De zondagen zijn normaal gesproken minder druk, maar ook vannacht is Zeeburg weer helemaal volgeboekt. "We raden mensen nu gewoon af nog naar Amsterdam te komen. Met de paasdagen gaat dat gewoon niet meer. Of we zeggen: op camping Bakkum is het ook leuk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden