'Kamp wil Groningers financieel compenseren'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil Groningers financieel compenseren voor de lasten van gaswinning. Dit zei de Groningse commissaris van de koning Max van den Berg vandaag tegen NRC Handelsblad. Aan welk bedrag hij precies denkt is nog niet bekend.

Actievoerders van Schokkend Groningen protesteren op een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).Beeld ANP

De commissie-Meijer, die in opdracht van de provincie Groningen onderzoek doet naar de toekomst van het aardbevingsgebied, concludeerde dat er bijna 1 miljard euro nodig is om het gebied veilig en aantrekkelijk te maken. Kamp zei eerder dat hij deze conclusies niet één op één zou overnemen. Van den Berg: 'Een meerderheid van CU, CDA, D66, Groenlinks en PvdA heeft aangegeven dat ze achter het plan staan. Daar kan de regering niet omheen.'

Naar verwachting zal Kamp vrijdag een besluit nemen over de toekomst van aardgaswinning in Groningen. In het nieuwe winningsplan van de NAM moet staan hoeveel gas de NAM denkt te gaan winnen en welke maatregelen worden genomen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te voorkomen. De NAM heeft vorig jaar een recordhoeveelheid gas uit de Groningse bodem gewonnen.

Dialoog met gedupeerde bewoners
Van den Berg wil dat het ministerie en gaswinningsbedrijf NAM de dialoog aangaan met gedupeerde bewoners en bedrijven over de maatregelen in het gebied.

Kamp zei eind december begrip te hebben voor de onrust onder de inwoners van Noord-Groningen die wordt veroorzaakt door aardbevingen. De minister liet toen ook weten dat de 14 onderzoeken naar de precieze gevolgen van de aardgaswinning klaar zijn. Hij zei dat inwoners moeten worden gecompenseerd als ze hun woning tegen een lagere prijs verkopen, omdat de woning minder waard is geworden door de bevingen.

Schokkend Groningen
Actievoerders van protestgroep Schokkend Groningen zijn van plan komende week opnieuw te demonstreren bij gaswinninglocaties van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Zondag voerden zij al actie bij de NAM in de Groningse dorpen 't Zandt en Leermens. De politie zette zondagmiddag de toegang tot de locatie in 't Zandt af, vooral om het toegestroomde publiek op afstand te houden. Voorzitter John Lanting wist toch het terrein op te glippen, waarna de politie hem rond 15.00 uur arresteerde. 'Zolang de gaskraan open blijft maar we geen geld krijgen ter compensatie, gaan we door', zo meldde een actievoerder. 'Als een van ons het terrein op kan komen, kunnen anderen dat ook. Meneer Kamp kan zijn borst natmaken.'

Schokkend Groningen protesteert tegen de gaswinning door de NAM en de opstelling van het kabinet, vooral van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die doet volgens de actiegroep veel te weinig voor mensen die schade hebben door de aardbevingen en het gevoel van onveiligheid dat onder veel Groningers leeft. Schokkend Groningen werd vorig jaar opgericht door verontruste bewoners van het bevingsgebied rond Loppersum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden