Kamp wil compensatie voor grootverbruikers energie

Bedrijven die veel energie gebruiken, zoals in de chemische- en staalindustrie, krijgen compensatie voor hun hoge energierekening. Deze maatregel wordt genomen om oneerlijke concurrentie met onze buurlanden te voorkomen. Vanaf 2014 is er jaarlijks 78 miljoen euro beschikbaar. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat donderdag bekendgemaakt.

redactie
Kamp: 'In de landen om ons heen krijgen grootverbruikers ook compensatie' Beeld anp
Kamp: 'In de landen om ons heen krijgen grootverbruikers ook compensatie'Beeld anp

'In de landen om ons heen krijgen grootverbruikers ook compensatie', aldus Kamp. 'Dankzij deze maatregel kunnen Nederlandse bedrijven blijven concurreren met het buitenland. Dat zorgt voor behoud van werkgelegenheid in Nederland.'

De minister kondigde de maatregel al eerder aan in de discussie rond de in financiële nood verkerende aluminiumsmelter Aldel. Het bedrijf zit in de problemen doordat het aanzienlijk meer geld kwijt is aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland. In het buurland hoefden grootverbruikers eerst helemaal geen transportkosten te betalen en geldt nu een korting van 90 procent geldt.

Aldel kreeg onlangs een overbruggingskrediet van het Rijk en de provincie Groningen waarmee het voortbestaan in elk geval tot het einde van het jaar werd zekergesteld. Daardoor is er meer tijd om het plan voor een directe elektriciteitslijn tussen het bedrijf en Duitsland uit te werken.

Milieudefensie heeft kritiek op deze beslissingen van Kamp. Dit ondermijnt het draagvlak bij gewone burgers die wel hun volledige energierekening moeten voldoen, volgens het principe de vervuiler betaalt, vindt directeur Hans Berkhuizen. 'Burgers draaien dus niet alleen op voor hun eigen vervuiling, maar mogen ook nog eens meebetalen aan die van de grote industrie.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden