Kamp stadsnomaden met bulldozers ontruimd

Woensdag wordt het kamp van de stadsnomaden langs de Noordzeeweg onruimd. Zij moeten verkassen naar een kleinere plek langs de Westhavenweg.

Met zwaar materieel wordt een groot deel van het kampement van de stadsnomaden bij het grofvuil gestortBeeld Marc Kruyswijk

Volgens de aanwezige stadsnomaden was hen dinsdagavond nog verzekerd dat ze nog enkele weken zouden hebben, maar vanmorgen stond er een opruimploeg met bulldozers op het terrein. "Ineens! Nu kunnen we de boel niet meer inpakken."

Maar volgens de gemeente is het onmogelijk dat de ontruiming voor de bewoners een verrassing was. Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat er sprake is geweest van zeer grote zorgvuldigheid. "We zijn al weken met hen in gesprek, we hebben ze continu op de hoogte gehouden en hen gemeend alvast te beginnen met inpakken en het niet op de laatste dag te laten aankomen."

De locatie langs de Noordzeeweg was voor een jaar toegewezen aan de stadsnomaden als caravanstandplaats en had in febuari 2017 al ontruimd moeten zijn. De nieuwe plek is een derde kleiner dan de huidige.

De gemeente zegt dat de nieuwe plek inderdaad kleiner is, maar dat de afmetingen ruim voldoende zijn. "Er zijn heel veel deskundigen betrokken geweest om dat te beoordelen."

Brandgevaarlijk
Op de huidige locatie zouden de caravans en trailers van de 32 stadsnomaden al heel dicht op elkaar staan. Een nog kleiner terrein zou brandgevaarlijk zijn. Bij nader onderzoek door meer brandweer en politie bleek het nieuwe terrein echter wel degelijk geschikt.

Daar zijn de bewoners het niet mee eens. Volgens een van hen staan er hoge hekken met prikkeldraad. "Ik ben iemand die van zijn vrijheid houdt, maar deze plek ziet eruit als een concentratiekamp."

Grof vuil
De ontruiming verloopt 'rustig', zegt een van de aanwezige politiemensen. De stadsomaden probeerden nog te redden wat er te redden viel, maar veel was dat niet: het grootste deel van de aanwezige spullen verdween in de grofvuilcontainers.

De Westerhavenweg wordt inmiddels al de zevende woonplaats van de stadsnomaden in de afgelopen vijf jaar. Eerder woonden zij op andere verschillende braakliggende terreinen waaronder 't Landje aan Dortmuiden in Westpoort, Zeeburgereiland, de Volendammerweg en de Toetsenbordweg in Noord en achter het AMC in Zuidoost.

Lees ook: Stadsnomaden dromen van vaste stek: 'Wij redden het met elkaar'

In anderhalf jaar tijd hebben de stadsnomaden een boel spullen verzameldBeeld Marc Kruyswijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden