Kamp: proefboringen op zijn vroegst eerste helft 2014

Proefboringen naar schaliegas zullen op zijn vroegst in de eerste helft van 2014 gedaan kunnen worden. Dat zei minister Kamp van Economische Zaken tijdens een persconferentie over het onderzoek naar de risico's van het opsporen en winnen van schaliegas.

Volgens Kamp zijn eventuele risico's van boren naar schaliegas te ondervangen, hij vindt dat het kabinet de mogelijkheid om naar dat gas te boren serieus moet overwegen.

Voordat er een besluit wordt genomen, wordt er nog extra onderzoek gedaan in de vorm van een zogenoemde Milieu Effect Rapportage (MER). Eind september moet die MER klaar zijn. Het kabinet neemt dan in oktober een 'helder politiek besluit', en legt dat voor aan de Kamer. 'Dat besluit staat niet bij voorbaat vast', voegde de minister toe.

Goed voor koopkracht
Kamp zei dat er aanwijzingen zijn dat er zich een aanzienlijke hoeveelheid schaliegas in de Nederlandse bodem bevindt, en dat boren naar dat gas daarom 'goed kan zijn voor de koopkrachten van gewone mensen'. Schattingen zijn volgens de minister dat er 200 tot 500 miljard kubieke meter schaliegas in de Nederlandse bodem zit, dat staat gelijk aan ongeveer een zesde van het aardgasveld in Groningen.

Aanvankelijk zou het kabinet voor het begin van het parlementaire jaar een besluit nemen over de proefboringen, maar Kamp zei dat hij 'bij nader inzien' heeft besloten het MER-rapport af te wachten. 'Dat is mooier en zorgvuldiger', aldus de bewindsman.

Schaliegas is een zogenaamd onconventioneel gas. In tegenstelling tot conventioneel gas, dat makkelijk te winnen is door middel van verticale boringen, is onconventioneel gas moeilijk winbaar omdat het zich in de hardere bodemlagen bevindt. Om het gas vrij te krijgen uit de harde lagen is een constante bewerking nodig, die wordt fracken genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden