Kamp: ouders blijven werken ondanks stijgende kosten opvang

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vertrouwt erop dat veel ouders aan het werk blijven hoewel ze meer moeten betalen voor de crèche en gastouder. Volgens hem wordt 'zo weinig mogelijk schade' aan de arbeidsdeelname toegebracht door de manier waarop het kabinet bezuinigt.

ANP/Redactie
Henk Kamp Beeld ANP
Henk KampBeeld ANP

Hij wees erop dat volgens verwachtingen van het Centraal Planbureau (CPB) ongeveer 0,1 procent van de werkenden, ofwel 7000 mensen, stopt met hun baan. 'Dat praat ik niet weg, maar ik denk dat het effect te overzien is', aldus Kamp woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

PvdA, SP, GroenLinks en D66 vrezen dat veel meer ouders minder gaan werken. De oppositiepartijen wijzen op onderzoeken van onder meer de vakcentrale FNV, het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en ING.

Verkeerd beeld
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent verweet Kamp een verkeerd beeld te schetsen door uit te gaan van prijzen, waarover kinderopvangtoeslag wordt verstrekt. Zij wees erop dat kinderopvanginstellingen in de praktijk hogere prijzen rekenen en ouders dus veel duurder uit zijn.

SP-politica Nine Kooiman gaf het voorbeeld van een alleenstaande moeder met één kind van 3 jaar in de dagopvang en één kind van 6 jaar in de buitenschoolse opvang (bso), die geconfronteerd wordt met een kostenverhoging van 300 euro per maand. Maar Kamp sprak bij een soortgelijk huishouden met een inkomen op minimumloonniveau van enkele tientjes per maand.

Rekenvoorbeeld
De minister rekende voor dat een alleenstaande ouder met een inkomen op minimumloonniveau met twee kinderen, waarvan één kind op de crèche en één kind op de bso, volgend jaar nog gemiddeld 22.400 euro aan kinderopvangtoeslag krijgt. Dat is 400 euro op jaarbasis minder dan dit jaar.

Volgens Kamp worden ouders straks nog met 'zeer grote bedragen uit de collectieve middelen' ondersteund, juist omdat de overheid zo veel mogelijk mensen aan het werk wil houden. Bij de bezuinigingen worden lagere en middeninkomens meer ontzien dan hogere inkomens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden