Kamp niet eens met kritiek op kinderopvangingreep

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken schuift het verwijt van oppositiepartijen van tafel dat door zijn bezuinigingen op de kinderopvang ouders minder gaan werken. Kamp noemde vandaag in een brief aan de Tweede Kamer een onderzoek van GroenLinks daarover niet representatief.

ANP/Redactie
Henk Kamp. Beeld ANP
Henk Kamp.Beeld ANP

Hij heeft deze brief verstuurd voorafgaand aan een debat over de kinderopvang, dat vanmiddag in de Kamer wordt gehouden.

Eerder zei Kamp al het niet eens te zijn met de conclusie dat ouders fors minder gaan werken. De PvdA, GroenLinks en D66 trokken die conclusie uit een ING-onderzoek. Volgens de minister blijkt uit dit onderzoek dat in 'minder dan 4 procent' van de huishoudens wordt gedacht aan minder werken als ze minder kinderopvangtoeslag krijgen.

Verder stelt Kamp dat ondanks bezuinigingen dit jaar de Belastingdienst ziet dat het aantal kinderen nog groeit waarvoor ouders steun ontvangen in de kosten voor de kinderopvang. Dit kan volgens hem wel veranderen komende maanden. Volgens het Centraal Planbureau zal door ingrepen in 2012 en 2013 het aantal werkenden met 0,1 procent afnemen. Dit komt neer op 7000 mensen die hun baan opzeggen.

Volgens de VVD-bewindsman laten effecten van de ingrepen zich moeilijk voorspellen. Economische ontwikkelingen, sociaal-culturele opvattingen en de nabijheid van opvang van voldoende kwaliteit zijn volgens hem 'minstens zo belangrijk' voor ouders als de prijs van kinderopvang.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de FNV waarschuwden onlangs ook dat ouders minder gaan werken of er zelfs helemaal mee stoppen. Dat geldt vooral voor moeders. De vakbeweging vreest bovendien dat werkgevers in de kinderopvang gaan bezuinigen op personeel. Het zou de vraag zijn of de sector hierdoor nog kan voldoen aan strengere kwaliteitseisen die zijn gesteld na de Amsterdamse zedenzaak bij een kinderdagverblijf.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, die nog circa 80 bezorgde ouders op bezoek had, en haar PvdA-collega Mariëtte Hamer kan Kamp alle waarschuwingen niet zomaar terzijde schuiven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden