Kamp en PVV ruziën weer over ontslagrecht

Gedoogpartner PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA botst opnieuw met minister Henk Kamp van Sociale Zaken over het ontslagrecht. Tweede Kamerlid Ino van den Besselaar van de PVV kondigde vandaag voor de tweede keer een motie aan om te voorkomen dat Kamp nieuwe instructies publiceert voor uitvoeringsinstantie UWV over de toepassing van ontslagregels.

ANP/Redactie
Henk Kamp. Beeld ANP
Henk Kamp.Beeld ANP

In een debat met de minister werd duidelijk dat de PVV-motie een Kamermeerderheid kan behalen met steun van PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Kamp praat met de Kamer over de nieuwe werkinstructies voor het UWV sinds FNV-voorzitter Agnes Jongerius in haar nieuwjaarstoespraak waarschuwde dat werkgevers sjoemelen met flexwerkers. Steeds vaker zouden vaste werknemers worden ontslagen om deze vervolgens weer als flexkracht of zelfstandige voor hetzelfde werk in te huren.

Regels zijn regels
Kamp heeft altijd benadrukt dat er geen sprake is van nieuw beleid, maar uitvoering van regels zoals ze al zijn. Volgens hem krijgen werkgevers soms van het UWV een ontslagvergunning voor vast personeel om het werk te laten doen door uitzendkrachten en andere flexkrachten, maar gelden daarvoor strenge voorwaarden. Op de 33.000 ontslagaanvragen vorig jaar was in 200 zaken sprake van een dergelijke situatie.

De minister zei 'absoluut niet' mee te werken aan praktijken, waarbij vaste werknemers worden gedwongen door hun baas om als 'schijnzelfstandigen' verder te werken. Maar er zijn volgens hem ook situaties dat een bedrijf met duizend personeelsleden achthonderd banen kan behouden door tweehonderd vaste krachten te ontslaan en meer met flexkrachten te werken.

Ontslagbescherming
Van den Besselaar stelde dat veel bedrijven 'al een flexibele schil' in hun personeelsbestand hebben om pieken en dalen in het werk op te vangen. De PVV vreest met PvdA en SP voor aantasting van de ontslagbescherming van vaste krachten. GroenLinks en D66 menen ook dat de minister het ontslagrecht aanpast en willen daar graag over spreken, maar vinden niet dat dit moet gebeuren via de uitvoeringsinstructie voor het UWV.

Kamp wees erop dat het UWV zelf heeft gevraagd om helderheid te geven over de regels bij vervanging van vast personeel met flexkrachten, omdat de toepassing van het Ontslagbesluit nu verschilt per regio. Hij wil nu graag eenheid smeden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden