Kamervragen over zorgvergoeding Slotervaartziekenhuis

De Tweede Kamerfractie van de SP heeft minister Schippers opheldering gevraagd over het conflict tussen zorgverzekeraar Achema en het Slotervaartziekenhuis.

Een wachtkamer in het Slotervaartziekenhuis. Archieffoto. Beeld ANP
Een wachtkamer in het Slotervaartziekenhuis. Archieffoto.Beeld ANP

Doordat een contractonderhandeling tussen Achmea (onder andere Agis en Zilveren Kruis) en het ziekenhuis stuk liep, komt voor veel mensen de zorgvergoeding op de tocht te staan, zo vreest de SP. 60 procent van de patiënten van het Slotervaartziekenhuis is verzekerd bij één van de zorgverzekeraars die onder Achmea vallen: circa 70.000 Amsterdammers.

De SP is ook van mening dat de zorgverzekering niet moet bepalen in welk ziekenhuis mensen terecht kunnen en spreekt van een 'onwenselijke situatie'.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en zorgverzekeraar Achmea hebben voor 2013 geen zorginkoopcontract afgesloten. Het ziekenhuis vindt het bedrag dat Achmea voor zorg bood te laag. Achmea op zijn beurt stelt dat het Slotervaartziekenhuis harder wil groeien dan nodig is. Consequentie van het conflict is dat Achmea geen declaraties meer accepteert van het ziekenhuis.

'Geen hinder'
Het Slotervaartziekenhuis benadrukt dat patiënten geen hinder zullen ondervinden van de boycot en niets hoeven te betalen: 'Wij declareren voor de patiënt. Dat betekent dat de patiënt er geen omkijken naar heeft. Iedereen kan dus gewoon naar ons ziekenhuis komen.'

Ondertussen loopt de ruzie steeds hoger op. Het Slotervaart gaat nu namelijk ook het zogeheten passantentarief voor Achmeaverzekerden rekenen, zo bericht Het Parool. Voor behandelingen waarvoor geen volumecontract is afgesloten, rekent een ziekenhuis dit - vaak hogere - tarief.

Geenvasteklantentarief
Directeur Aysel Erbudak noemt dit 'het geenvasteklantentarief'. Het ziekenhuis gaat de rekbaarheid van deze regeling testen. 'Nu er geen contract ligt, hanteren wij dus het passantentarief voor Achmea-verzekerden voor alle behandelingen.

'Als Achmea deze declaraties niet uitkeert, 'moet wellicht een rechter zich daar over uitspreken', zegt het Slotervaartziekenhuis, dat zich al voorbereidt op zo'n zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden