Kamervragen over zorginstelling Cordaan

DEN HAAG - SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten gaat Kamervragen stellen aan staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over de Amsterdamse zorgaanbieder Cordaan. De politica heeft signalen dat de zorg die de instelling levert onder de maat is. Zij zei dit zaterdag naar aanleiding van een bericht hierover in Het Parool.

Leijten zegt een brief van Cordaan aan cliënten in handen te hebben waarin staat dat er wegens bezuinigingen wordt gesnoeid in de zorg. Zo zouden veel uitstapjes, zoals sporten, komen te vervallen.

Het Tweede Kamerlid weet verder dat een verstandelijk beperkte vrouw uit Amsterdam maandenlang in een zeer vervuild appartement woonde. Cordaan had haar thuiszorg moeten leveren, maar zou haar aan haar lot hebben overgelaten. De instelling zou een vriendin die hier alarm over sloeg, keer op keer hebben afgescheept.

Een woordvoerder van Cordaan zei in een reactie dat er in sommige gevallen inderdaad veranderingen zijn in de aangeboden zorg. Dat komt volgens hem echter door de bezuinigingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Volgens Leijten gebruikt de instelling die bezuinigingen echter als excuus. Er zouden ook kostenbesparingen zijn die niets met de veranderingen in de AWBZ te maken hebben. De woordvoerder van Cordaan ontkent dit ten stelligste. Volgens hem bezuinigt de organisatie verder niet op zorg, maar alleen op bijvoorbeeld managers en kantoorpersoneel.

De zegsman liet verder weten dat Cordaan schrok van het bericht over de vrouw die maandenlang zonder thuiszorg zat. De instelling heeft een onderzoek ingesteld om erachter te komen wat er precies is gebeurd.

Cordaan biedt thuiszorg, maar heeft bijvoorbeeld ook instellingen voor begeleid wonen. De organisatie heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Diemen en Huizen. Vorig jaar fuseerde Cordaan met het noodlijdende Amsterdam Thuiszorg. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden