Kamervragen over Marokkanen bij recherche na onthoofding

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) uit in vragen aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie opnieuw zijn zorgen over het gebrek aan rechercheurs van Marokkaanse origine binnen de Amsterdamse politie.

Paul Vugts
Ahmed Marcouch Beeld anp
Ahmed MarcouchBeeld anp

Daardoor heeft de recherche volgens hem te weinig inzicht in 'wat in Marokkaanse criminele kringen aan de hand is'.

Hij luidt weer de noodklok nu de door Marokkaans-Amsterdamse criminelen gedomineerde onderwereldvete in de stad een nieuw dieptepunt heeft bereikt met de onthoofding van de 23-jarige Nabil Amzieb, wiens lichaam dinsdag verkoold was gevonden in een brandende auto in Zuidoost en wiens hoofd gisterochtend was achtergelaten voor waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Zuid.

Onvoldoende doorstroming
Marcouch, in de jaren negentig zelf één van de weinige Amsterdamse agenten met Marokkaanse wortels, heeft het idee dat 'kwalitatief goede agenten van allochtone afkomst' in Amsterdam onvoldoende doorstromen naar belangrijke posities binnen de recherche. Hij vraagt de minister welk percentage van de Amsterdamse rechercheurs van allochtone komaf is en hoeveel Marokkaanse 'familierechercheurs' er zijn om Marokkaanse families te begeleiden na zware misdrijven.

Marcouch wil van de minister ook weten hoeveel rechercheurs van Marokkaanse komaf betrokken zijn bij onderzoeken naar de vele liquidaties van de afgelopen jaren, die vooral jonge Marokkaans-Amsterdamse criminelen het leven hebben gekost. Hij gaat er van uit dat de informatiepositie van de politie 'substantieel' zou verbeteren als meer rechercheurs met een Marokkaanse achtergrond bij die onderzoeken werden ingezet. Ook wil hij weten of het klopt dat het aantal dienstjaren van agenten bij de doorstroming naar betere functies belangrijker wordt gevonden dan 'de benodigde competenties' zoals het spreken van Arabisch of Berbers.

Het hoofd van Amzieb werd gisteren gevonden bij shishalounge Fayrouz Beeld anp
Het hoofd van Amzieb werd gisteren gevonden bij shishalounge FayrouzBeeld anp

Diversiteit
In het verleden heeft Marcouch al vaker aangedrongen op meer kansen voor Marokkaanse rechercheurs. De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg heeft de werving voor de Amsterdamse politie begin vorig jaar naar zich toegetrokken om 'de diversiteit' van zijn korps te verbeteren. Door gericht naar allochtone kandidaten te zoeken, ook via sociale media, is de aanwas toegenomen, maar nog niet voldoende, zo stelde hij in augustus in deze krant.

Alle vacatures voor bijvoorbeeld de recherche exclusief openstellen voor kandidaten met Marokkaanse of Turkse wortels, zoals Marcouch toen had voorgesteld, vindt Aalbersberg onwerkbaar, zei hij toen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden