Kamervragen over dekmantels van Scientology

Het huidige huurpand aan de Nieuwezijds Voorburgwal is te duur; de sekte wil nu een gebouw kopen. Beeld ANP
Het huidige huurpand aan de Nieuwezijds Voorburgwal is te duur; de sekte wil nu een gebouw kopen.Beeld ANP

Behalve de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa) in Lelystad blijken ook drie andere dekmantelorganisaties van de omstreden Scientology Kerk Amsterdam door de belastingdienst te worden aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (anbi).

Het gaat om de stichting De Weg naar Het Geluk in Haarlem, de stichting Narconon in Zutphen en de stichting Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens in de Van Ostadestraat in Amsterdam.

De fiscale anbi-status voor al die zusterorganisaties is voor Scientology Amsterdam van levensbelang. Financieel is de sekte geheel afhankelijk van donaties van de eigen volgelingen. Rechtstreekse donaties aan Scientology kunnen echter niet van de inkomstenbelasting worden afgetrokken, omdat de organisatie zelf geen anbi-status heeft. Ddat maakt het niet aantrekkelijk grote donaties te doen.

Om die reden heeft Scientology een aantal fiscale sluiproutes gecreëerd: de gelovigen worden opgeroepen hun geld te doneren aan evidente dekmantels, die van de fiscus wel de felbegeerde anbi-status hebben gekregen.

Inmiddels hebben de fracties van D66 en de SP in de Tweede Kamer aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers vragen gesteld over de aftrekbaarheid van donaties die via via aan Scientology worden gedaan, dit naar aanleiding van de berichtgeving vorige week in Het Parool over de stichting Nabesa. (Bart Middelburg)

Lees vandaag meer in Het Parool: Sekte koestert het fiscale paradijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden