Kamervragen over controle declaraties GGZ

De PvdA en SP hebben Kamervragen ingediend over de manier waarop zorgverzekeraars controleren of declaraties vanuit de GGZ wel rechtsgeldig zijn. Dat zeiden Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Renske Leijten (SP) dinsdag. Zorgverzekeraar CZ heeft medewerkers - zonder medische achtergrond - naar GGZ-patiënten laten bellen.

Logo bij het hoofdkantoor van de GGZ Beeld ANP
Logo bij het hoofdkantoor van de GGZBeeld ANP

'Controle moet absoluut, maar je kan mensen met een psychische ziekte niet gaan bellen wat ze van een behandeling vonden en of ze die wel hebben gehad', lichtte Bouwmeester toe. Hoewel de controle volgens de regels was, mag je je volgens Bouwmeester afvragen of het 'moreel verantwoord' is.

Een woordvoerster van CZ laat echter weten dat de medewerkers onder de verantwoordelijkheid vielen van een medisch adviseur, een geheimhoudingsplicht hadden en tijdens telefoontjes mensen eerst de keuze hebben gegeven om mee te werken of te weigeren.

Aanleiding voor de Kamervragen was een artikel van website Sargasso over de manier waarop CZ de rechtmatigheid van declaraties van EuroPsyche heeft gecontroleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden