Kamers voor gescheiden ouders te huur op IJburg

Amsterdams jongste gezinswijk IJburg blijkt een proeftuin voor scheidingsexperimenten. Vanavond begint een Echtscheidingscafé en binnenkort komt er een Parentshouse, speciaal voor gescheiden vaders.

Ton Damen
IJburg. Archieffoto. Beeld ANP
IJburg. Archieffoto.Beeld ANP

Woonstichting De Key stelt voor het Parentshouse, een uniek project in Nederland, een herenhuis op Haveneiland-Oost ter beschikking, één van haar onverkoopbare koopwoningen. Vier gescheiden vaders - of moeders - kunnen daar een ruime kamer huren, zodat zij dicht bij hun kinderen kunnen blijven.

Het woningaanbod dat geschikt is voor gescheiden ouders, meestal de vader, is schaars. Op IJburg zijn nauwelijks kleine, betaalbare woningen te krijgen, er zijn veelal grote eengezinswoningen. Het aantal echtscheidingen op IJburg neemt snel toe. De Key heeft gescheiden vaders ook al als marketinggroep ontdekt. Naast het Parentshouse is er een wooncomplex waar gescheiden vaders als speciale doelgroep voor de koopwoningen werden benaderd.

Gewoon de kinderen naar school brengen
In de wervingsfolder van het wooncomplex, Solid 18, zegt Ben (44): 'Ik woon nu drie straten verderop en ik kan gewoon - zoals altijd - onze kinderen naar school blijven brengen.' In het Echtscheidingscafé worden vanavond de problemen van gescheiden ouders door financiële experts, makelaars en psychologen, besproken. Naar verluidt is de belangstelling voor de avond groot. Het aantal scheidingen op IJburg lag, door de vele jonge gezinnen, aanvankelijk onder het Amsterdamse gemiddelde.

Intussen is sprake van een inhaalslag, stelt het Amsterdamse bureau Onderzoek en Statistiek (O +S). Van alle in Amsterdam gesloten huwelijken tussen 2002 en 2010 blijkt dat 2,1 procent is ontbonden. In 2009 bedroeg het aantal scheidingen op IJburg nog 1,5 procent, maar in 2011 1,7 procent. De kans op echtscheidingen neemt volgens Jeroen Slot van O+S hier verder toe, doordat er veel jonge getrouwde mensen wonen. Slot: 'De bewoners zijn nu nog jonger dan de leeftijd waarop gemiddeld wordt gescheiden.'

Vandaag in het Parool: Flatje voor papa gezocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden