Kamermeerderheid wil straf voor oppikken migranten op zee

Organisaties die migranten uit zee oppikken en daarmee mensensmokkel in de hand werken, moeten bestraft kunnen worden. Een Kamermeerderheid voelt wel voor zo’n plan.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Regeringspartij VVD stelt voor dat bemanningsleden die onder Nederlandse vlag varen een celstraf van maximaal vier jaar of een geldboete van maximaal 83.000 euro opgelegd kunnen krijgen.

De liberalen vinden dat niet alleen mensensmokkel, maar ook het aanzetten daartoe strafbaar moet worden. Daarmee richten zij hun pijlen op Sea-Watch, dat afgelopen week met het schip Sea-Watch 3 – dat onder Nederlandse vlag vaart – met 42 opgepikte migranten aan boord de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa binnenvoer. De Duitse kapitein, Carole Rackete, had daar geen toestemming voor gekregen van de autoriteiten. Zij werd daarop gearresteerd.

Schemerzone

De VVD vindt dat organisaties als Sea-Watch nu in een juridische schemerzone opereren. Zij varen uit onder de noemer van reddingswerk, maar vormen in feite de ‘laatste schakel in een keten van mensensmokkelaars’. Zij zijn geen reddingsdienst, maar veerdienst, menen de liberalen.

Het voorstel wordt morgen ingebracht bij een debat in de Tweede Kamer en kan volgens De Telegraaf op sympathiek rekenen van PVV, CDA, 50PLUS en SGP. Er zijn echter ook partijen die het werk van Sea-Watch toejuichen, zoals GroenLinks en coalitiepartij ChristenUnie.

Woedend

Het huisarrest van de gearresteerde Sea-Watchkapitein Rackete is gisteren door een Italiaanse rechter opgeheven. Ze zou volgens de rechter haar ‘plicht om mensenlevens te redden’ hebben vervuld. Wel hangt haar nog een vervolging boven het hoofd voor het helpen bij illegale immigratie .

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is woedend over de uitspraak en beloofde Rackete zo spoedig mogelijk het land uit te zetten.

Sympathisanten van Sea-Watch organiseren donderdag een solidariteitsactie voor kapitein Carole Rackete en ‘iedereen op de vlucht naar een beter leven’. De demonstranten willen onder meer dat de Nederlandse overheid de Italiaanse regering oproept om de kapitein niet te vervolgen. De actie vindt om 17.00 uur plaats op het Spui.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden