Kamermeerderheid steunt reddingsplan Cyprus

De Tweede Kamer steunt in meerderheid het reddingspakket voor Cyprus, waarover in de nacht van zondag op maandag overeenstemming is bereikt. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer voldoet het aan de vooraf gestelde voorwaarden. Hij vindt het vooral belangrijk dat de kern van het probleem op Cyprus wordt aangepakt door de bankensector grondig te hervormen.

Minister Dijsselbloem en premier Rutte in de Tweede Kamer Beeld ANP

Coalitiegenoot VVD laat weten opgelucht te zijn dat spaarders tot een ton worden ontzien. Ook stemt het de liberalen tevreden dat Cyprus zijn bankensector structureel gaat veranderen.

'Cyprus zal echt een andere economie moeten gaan opbouwen, gebaseerd op een veel kleinere, gezonde financiële sector. Tegelijkertijd hebben we nog wel vragen over de andere onderdelen van het steunpakket, zoals hoe de aanpak van het witwassen precies gaat, welke bezuinigingen en hervormingen Cyprus moet doorvoeren en over de afdwingbaarheid van de afspraken. Die onderdelen zullen de komende weken nog moeten worden uitgewerkt', zei Mark Harbers, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Ook D66 en GroenLinks zijn op hoofdlijnen positief. Het CDA twijfelt nog. Het heeft nog veel vragen. Kamerlid Eddy van Hijum vindt het kwalijk dat er in eerste instantie twijfel is gezaaid over de garantie dat spaartegoeden tot een ton veilig zijn. In het definitieve pakket is dat spaargeld weliswaar gegarandeerd, maar 'de geest is uit de fles', vindt Van Hijum.

SP en PVV keuren reddingsplan af
SP en PVV wijzen de afspraken af. Volgens SP-Kamerlid Arnold Merkies zijn die onduidelijk en alleen maar bedoeld om tijd te winnen. PVV-leider Geert Wilders reageerde per tweet: 'En ja hoor daar tekent Rutte toch weer een cheque, nu voor het failliete Cyprus. De euro is dood en het spaargeld onveilig. Bedankt Mark.'

De eurogroep (de 17 eurolanden), de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zijn met Cyprus overeengekomen dat het land een lening krijgt via het Europese noodfonds van 10 miljard euro. In ruil daarvoor moet Cyprus zijn bankensector drastisch saneren.

Spaarders van de probleembank Laiki verliezen hun vermogen boven het ton. Deze bank wordt opgeheven. Spaarders bij de Bank of Cyprus, die ook in nood verkeert, zijn over bedragen boven het ton een flink percentage van hun geld kwijt. Hoeveel is nog niet duidelijk. De details van de deal worden komende maanden uitgewerkt.
Volgens het ministerie van Financiën gaat er dinsdag een brief naar de Tweede Kamer over het reddingspakket. Daarna vindt een debat plaats.

'Alleen nog gezonde banken toelaten'
De Nederlandse Vereniging van Banken zegt vooral blij te zijn met weglaten van de heffing voor kleine spaarders: 'Blij dat er een deal is gekomen die zorgt voor stabiliteit van niet alleen Cyprus, maar ook van de eurozone als geheel. Essentieel hierbij is dat de heffing op spaarders onder de 100.000 euro is weggelaten. Het Depositogarantiestelsel is namelijk een van de hoekstenen die zorgt voor vertrouwen in het financiële stelsel, en daarmee in de banken. De casus Cyprus toont voor ons andermaal aan dat de stap naar Europees toezicht moet worden gezet en in de toekomst de stap naar een Europese bankenunie, waarin de band tussen nationale staten en de bankensector geen rol meer speelt. Tot deze unie zullen overigens alleen gezonde banken moeten worden toegelaten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden