Kamermeerderheid kritisch over rol CWI

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer is kritisch over de toegevoegde waarde van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).Regeringspartij CDA en oppositiefracties van SP, VVD en PVV zeiden woensdag in de Kamer dat onvoldoende hard gemaakt kan worden dat door bemiddeling van het voormalige Arbeidsbureau meer mensen aan het werk worden geholpen, zodat een uitkering niet nodig is.

PvdA-Kamerlid Ton Heerts en zijn partijgenoot, staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) namen het juist op voor het CWI. Volgens hen doet het voormalige Arbeidsbureau veel ''onzichtbaar'' werk door goed samen te werken met het uitkeringsinstituut UWV en gemeenten en door via internet werkgevers, uitzendbureaus, vacatures en werkzoekenden aan elkaar te koppelen.

Met de kritiek op het CWI loopt de Kamer vooruit op een besluit dat het kabinet later dit jaar wil nemen, om de diverse organisaties in de arbeidsbemiddeling samen te laten werken in één loket en dubbelwerk tegen te gaan. Daardoor moet 190 miljoen euro bespaard worden.

CDA'er Jan Jacob van Dijk stelde dan ook dat hij nu eerst de kabinetsreactie wil afwachten die minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) toezegde dit najaar te zullen geven, op de werking van de 'keten' van CWI, UWV en gemeenten. Bovendien verwacht Van Dijk veel van de zogeheten Toonkamers, waarin de verschillende organisaties zorgen dat uitkeringsgerechtigden te maken krijgen met één aanspreekpunt.

In maart dit jaar maakten UWV, CWI en sociale diensten de resultaten bekend van experimenten met Toonkamers in zeven regio's. Daaruit bleek dat de uitstroom uit de WW 7 procent sneller verloopt en de totale groep die werk vindt 8 procent groter wordt als werkzoekenden van het begin tot het eind te maken hebben met één contactpersoon bij begeleiding naar een baan.

De bedoeling is dat de huidige 77 bedrijfsverzamelgebouwen van het UWV, CWI en sociale diensten van gemeenten op dezelfde wijze gaan werken. Volgens Aboutaleb zal het aantal verzamelgebouwen eind dit jaar zijn uitgebreid tot 88 en uiteindelijk moeten er 113 komen door heel het land. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden