Kamermeerderheid kinderpardon: 'Stop nu al met uitzettingen'

Mensenrechtenorganisaties en asieladvocaten pleiten voor een onmiddellijke uitzetstop van asielkinderen nu een Kamermeerderheid het kinderpardon wil versoepelen. Voor drie kinderen dreigt al maandag uitzetting.

Tobias den Hartog en Koen Voskuil
'We moeten sneller duidelijkheid geven en kinderen niet nog een half jaar in onzekerheid laten,' aldus Joël Voordewind. Beeld anp
'We moeten sneller duidelijkheid geven en kinderen niet nog een half jaar in onzekerheid laten,' aldus Joël Voordewind.Beeld anp

De oproep tot een uitzetstop volgt op het pleidooi van het CDA om het kinderpardon te versoepelen. Daarmee is nu een Kamermeerderheid voor een ruimhartiger beleid. Tot er nieuwe spelregels zijn afgesproken, moet geen kind worden uitgezet, zegt Martine Goeman van Defence for Children.

De kinderrechtenorganisatie krijgt bijval van asieladvocaten. "Kinderen die nu in afwachting zijn van uitzetting, moeten een eerlijke kans krijgen,'' zegt Patricia Scholtes, voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenrecht.

Uitzetstop
Ook GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik liet zondag weten voor een uitzetstop te zijn. "Kinderen moeten in afwachting van nieuw beleid niet worden uitgezet." Dat geldt eveneens voor de ChristenUnie. "We moeten sneller duidelijkheid geven en kinderen niet nog een half jaar in onzekerheid laten," aldus Joël Voordewind.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg steunt die oproep niet. Zij wil eerst een onderzoek naar de asielprocedure afwachten dat naar verwachting deze zomer klaar is.

Van Toorenburg zei afgelopen zaterdag het zogeheten meewerkcriterium te willen aanpassen, dat eist dat asielzoekers meewerken aan hun uitzetting. Dat criterium wordt streng gehanteerd: één gemiste koffieafspraak kan al leiden tot uitsluiting van het pardon.

Meewerkcriterium
Volgens asieladvocaten blijft een kinderpardon 'in negen van de tien gevallen' steken op het meewerkcriterium. "Een versoepeling daarvan betekent voor honderden asielkinderen een nieuwe situatie,'' zegt Goeman. Voor de Armeense kinderen Shushan (8), Vrej (5) en Jemma (3) dringt de tijd. Ze zijn deze maandagochtend in afwachting van hun uitzetting.

"Het gaat om drie kinderen die in Nederland zijn geboren,'' zegt hun advocaat Mary Grigorjan. "Ook hun zaak hangt op het meewerkcriterium. Ze zijn radeloos.''

De situatie rond de 8-jarige Shushan is extra schrijnend omdat zij op het terrein van het asielzoekerscentrum is aangereden. "Ze kampt met psychische klachten, waarvoor ze hier in behandeling is.''

Kamerlid Van Ojik roept staatssecretaris Mark Harbers op 'de geplande uitzetting van drie Armeense kinderen af te blazen'. Harbers blijft bij zijn eerdere reactie dat het regeerakkoord leidend is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden