Kamerleden zakken voor rekentoets

Eindexamenleerlingen moeten voortaan een rekentoets maken. Vanaf komend schooljaar geldt zelfs voor veel examenleerlingen dat ze geen diploma krijgen als de toets onvoldoende is. Ondanks veel tegenstand is een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander van de toets. Maar de verantwoordelijke politici kunnen echter zelf ook niet rekenen: scholierenorganisatie LAKS gaf vijf Kamerleden een minirekentoets; niemand haalde een voldoende.

Kamerlid Karin Strauss (VVD) zou een 1 hebben gehaald voor de toets.Beeld anp

De scholieren van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) gaven zes opgaven van de rekentoets op havo/vwo-niveau aan de Kamerleden Karin Strauss (VVD), Tanja Jadnanansing (PvdA), Paul van Meenen (D66), Michel Rog (CDA) en Jasper van Dijk (SP). 'Karin Strauss en Tanja Jadnanansing zouden een 1 hebben gehaald', aldus een woordvoerster van het LAKS.

Er bestaat vanuit het veld en de oppositie in de Tweede Kamer veel weerstand tegen de rekentoets, die nu wel al afgenomen wordt maar nog niet meetelt voor het diploma. Koepelorganisatie VO-raad vindt dat rekenen hiermee een 'onevenredig groot gewicht krijgt in de in- en doorstroomkansen van leerlingen.'

Vervolgopleidingen hadden echter juist geklaagd over het lage rekenniveau van veel scholieren als ze van de middelbare school af komen.

De toets wordt komend schooljaar verplicht voor alle leerlingen op de hoogste niveaus van het vmbo, de havo, het vwo en mbo niveau 4 om het diploma te halen. Het schooljaar daarna volgt de rest. De rekentoets wordt in het examenjaar of het jaar daarvoor afgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden