Kamerleden luisteren naar seksles als ware het een Kamerdebat

De verwachtingen waren hooggespannen voor de seksles in de Tweede Kamer. Maar de handjes bleven boven de tafel en de vooraf door Kamerleden gevreesde dildo/banaan/bezemsteel met bijpassend condoom was nergens te bekennen.

De Kamerleden luisteren serieus, als ware het een regulier Kamerdebat Beeld anp
De Kamerleden luisteren serieus, als ware het een regulier KamerdebatBeeld anp

Ja, de Kamerleden zijn allemaal een beetje zenuwachtig voor de 'seksles' van Goedele Liekens. "Dat begrijp ik, " spreekt de Belgische seksuoloog zalvend. "Ook voor mij is het ook nog moeilijk om over seks te praten, voor politici misschien ook."

Toch moeten zij er in de Kamer aan geloven. Zeven Kamerleden van vijf partijen (VVD, PvdA, SP, PVV, D66) gaan naast Liekens in gesprek met negen jongeren tussen de 14 en 17 jaar en een seksuoloog van kenniscentrum Rutgers. Het gespreksonderwerp: seksuele voorlichting. En dan niet de 'pas op', 'let op'-kant van dat onderwerp, maar ook het stellen van grenzen. Wanneer zeg je 'nee'? Wat wil je niet, wat wil je wel? Dat komt te vaak niet aan bod in de lessen.

Dokter Corrie, de bekende 'tv-dokter' die op Schooltv het onderwerp op een ludieke manier bespreekbaar maakt, probeert de spanning vooraf wat te breken met een videoboodschap. "Iedereen doet het," wijst ze in de camera. ,,Jij en jij ook! En Kamerleden óók." De jongeren lachen besmuikt. Ook op de gezichten van sommige Kamerleden breekt een glimlach door.

Quiz
"Lachen mag," spreekt Liekens de spelregels door. "Uitlachen niet." Nu het ijs gebroken is, is het tijd voor een quiz. Niet voor de winst, maar voor de eer. "Niet ingewikkeld hoor, ik denk dat zelfs in België hier iedereen het antwoord op weet", sust Liekens. Met rode en groene A4-tjes kunnen Kamerleden en jongeren aangeven of stellingen kloppen. Een vrouw kan niet zwanger worden als ze ongesteld is. Twee - mannelijke - Kamerleden steken triomfantelijk de groene kaart in de lucht. Oeps. Roelof van Laar (PvdA) en Harm Beertema (PVV) zaten fout: dat kan dus wél. PvdA-Kamerlid Marith Volp, ook huisarts, lacht. "Dat denken sommige patiënten van mij ook."

Een andere stelling: de meerderheid van de jongeren wijst homoseksualiteit af. De Kamerleden zijn eensgezind: allemaal wapperen ze met hun rode kaart. Twee van de jongeren steken een groene kaart omhoog. Tosca (16) legt dat uit: "Eén van mijn beste vrienden is homo, maar hij krijgt veel negatieve reacties." Het klopt, zegt seksuoloog Yuri Ohlrichs, tot grote schrik van de Kamerleden.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

"Je denkt dat we in Nederland zo ver gekomen zijn. Dit zet je weer met beide voeten op de grond," zucht PVV'er Harm Beertema. Julie (14) maakt dat bij haar op school ook mee. "Als er iemand uit de kast komt, hoor ik ook botte reacties. En als je er wat van zegt is het 'o, val jij ook op vrouwen?'"

Debat
De Kamerleden luisteren serieus, als ware het een regulier Kamerdebat, armen over elkaar, hand op de kin, af en toe een begripvol knikje. De 'poppenkast' waardoor Kamerleden van christelijke partijen de 'seksles' boycotte, is het niet geworden, constateren de deelnemers na afloop tevreden. "Het was leuk en leerzaam," vindt SP-Kamerlid Tjitske Siderius.

Wel zijn ze geschrokken dat de jongeren zeggen dat ze op hun school vrijwel zonder uitzondering alleen een sec theorieles krijgen. "De rest moeten we zelf uitzoeken." Dat moet anders. De Kamerleden zijn er alleen nog niet uit hoe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden