Kamerleden boos op Elissen (PVV) over beschuldigen ambtenaren

PVV-Kamerlid André Elissen heeft zich de woede van collega's van andere partijen en van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) op de hals gehaald door zijn opmerkingen in het dagblad Sp!ts over het declaratiegedrag van ambtenaren.

PVV-Kamerlid Elissen Beeld ANP
PVV-Kamerlid ElissenBeeld ANP

'Declareren is een automatisme geworden', meldde Elissen over ambtenaren in de krant. Spies riep hem donderdag tijdens een debat met de Kamer zelfs min of meer op zijn woorden in de krant van vrijdag te nuanceren. 'Dat zou hem sieren', liet ze weten. Al zijn er uitzonderingen, de overheid is over het algemeen redelijk integer, vinden de minister en andere Kamerleden.

Spies nam 'vèr afstand' van wat Elissen beweerde. 'Het zijn geen feestende zakkenvullers die het breed laten hangen', benadrukte Ineke van Gent van GroenLinks. 'De overheid is behoorlijk integer', zei ook eenmanspartij Hero Brinkman. 'Het is geen roversbende', oordeelde Gerard Schouw van D66. Pierre Heijnen van de PvdA sprak van het 'bashen' van ambtenaren die 'op weg naar hun werk de Sp!ts moesten lezen'. Elissen zei later in de debat dat hij 'ruimte voor verbeteringen' bleef zien.

Maar die ruimte ziet iedereen wel. Er klonken suggesties voor een openbaar register, nog een register en een declaratiebijbel voor (top)ambteraren en bewindslieden. Een minister die zijn werkkamer wel erg luxe liet opknappen, dat vindt niemand goed. Zeker Spies niet, die zit nog steeds op het felrode hoogpolige tapijt dat haar voorgangster Guusje ter Horst heeft laten leggen.

Het doet haar pijn aan de ogen, vertelde ze donderdag, maar over vervangen denkt ze niet. In de ministerraad zijn zulke akkefietjes ook wel de aanleiding geweest tot 'heilzame' gesprekken, zo bleek. Ook over de te dure en misschien ook wel die nacht overbodige hotelkamer van een staatssecretaris, die inmiddels een deel heeft terugbetaald.

Diverse Kamerleden ergeren zich ook aan het declaren van onbenulligheden zoals kussentjes van de Xenos en 'rimboesauzen'. 'Grote mensen declareren geen kleine dingen', benadrukt Gerard Schouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden