Kamergekte: 62.000 euro voor 9 vierkante meter

Een kamertje van negen vierkante meter voor 62.000 euro in Amsterdam-West. Een eigen wastafel, maar een gedeelde badkamer en keuken. Is dit een nieuwe uiting van de gekte op de Amsterdamse woningmarkt?

Bed, bureau en vol is het kamertje Beeld Funda
Bed, bureau en vol is het kamertjeBeeld Funda

Ruim zestigduizend euro kost het, als er niet meer geboden wordt. Daar krijg je één van de vijftien kamertjes voor, van negen tot veertien vierkante meter. Ze liggen in Amsterdam-West, op de zevende verdieping van gebouw Oranjehof aan de Kostverlorenvaart.

Je kunt er een bed in kwijt, een bureau en misschien nog net een bankje. Tandenpoetsen gebeurt boven een eigen wastafel, maar koken en douchen moet in de gezamenlijke ruimtes. Met wie je gaat wonen weet je niet van tevoren. Maar hé, je woont wel binnen de Ring.

Trend
De huizengekte lijkt in een nieuw stadium beland en het wordt misschien nog gekker. Het is een trend, zegt Chris van Dam van de Makelaarsvereniging Amsterdam, tevens directeur van de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling. "We zien dat er steeds kleinere woningen worden ontwikkeld. Dat begon bij de containerwoningen. Die stuitten eerst ook op weerstand, maar alles is het resultaat van actuele ontwikkelingen."

De vraag is er, zegt ook een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. "Maar hebben mensen dit geld er ook voor over? Nu wel." Op andere plekken wordt van negen vierkante meter al niet meer opgekeken. Neem Tokio. "Daar kopen ze kamertjes van vier vierkante meter met alleen een bed om te slapen."

Investering
In Bos en Lommer kwamen eerder al studio's van 28 m2 op de markt voor 75.000 euro, en die waren binnen niet al te lange tijd verkocht. Ook voor de nog kleinere kamers in de Baarsjes is animo, laat verkoopmakelaar Scholten Makelaardij weten.

De eerste ronde bezichtigingen voor deze kamers is net achter de rug. Vooral ouders met studerende kinderen zien er wel wat in. "Als je voor vijf- tot zeshonderd euro huurt, ben je het geld kwijt. Voor ouders kan dit juist een interessante investering zijn."

De kamertjes kosten omgerekend bijna zevenduizend euro per vierkante meter en dat is zelfs in Amsterdam veel. In het tweede kwartaal van 2016 bedroeg de gemiddelde woningprijs per vierkante meter in de stad 3908 euro. Voor appartementen was dat iets meer: 4083 euro.

Tachtigduizend
Er is nu vraag naar deze minimale kamers, maar het valt nog te bezien of ze na de studententijd ook weer verkoopbaar zijn. "Dat hangt helemaal af van de ontwikkeling," zegt makelaar Van Dam. "We hebben gezien dat er van alles kan gebeuren. Het is dus ook niet ondenkbaar dat mensen over drie jaar tachtigduizend euro neerleggen voor negen vierkante meter."

De Asva studentenunie spreekt van een zorgelijke en negatieve ontwikkeling. "Het is een behoorlijk bedrag en je krijgt er niet heel erg veel voor terug," zegt voorzitter Xandra Hoek. Ze wijst erop dat veel studenten niet zomaar zestigduizend euro kunnen betalen. Alleen studenten van wie de ouders bij kunnen springen komen daarom hiervoor in aanmerking. "Dat schept ongelijkheid."

Daarnaast noemt Hoek dit project een voorbeeld van het prijsopdrijvend effect. "Anderen denken zo ook: hier valt geld te verdienen."

Lees ook: Deze huizen krijg je búiten Amsterdam voor 62.000 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden