Kamer zeer bezorgd over Turkse inval Syrië

Partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over het Amerikaanse besluit om het groene licht te geven voor een Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië.

Erdogan in het Turkse parlement. Beeld EPA
Erdogan in het Turkse parlement.Beeld EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil daar een bufferzone van 30 kilometer breed, gemeten vanaf de grens met Turkije.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf Erdogan zondag telefonisch zijn toestemming. Turkije zal ‘spoedig’ beginnen met de operatie, aldus het Witte Huis in een verklaring. Aanwezige Amerikaanse troepen zullen uit het gebied vertrekken.

Turkije wordt dan verantwoordelijk voor in het gebied gevangen gehouden IS-strijders, aldus Trump.

Joël Voordewind van regeringspartij ChristenUnie noemt het een ‘zeer slecht plan van TRump om de Turken vrij baan te geven in Noordoost-Syrië.’ Hij vreest dat IS-strijders vrijkomen.

Sjoerd Sjoerdsma van coalitiepartner D66 noemt het ‘zeer, zeer zorgwekkend,’ en Sven Koopmans (VVD) vindt het ‘heel slecht nieuws voor Syrië, de Koerden en ook onze veiligheid.’ Hij vreest nieuwe vluchtelingenstromen, laat hij op Twitter weten.

Koerden

De Koerden worden verraden door de NAVO-bondgenoten Amerika en Turkije, meent Sadet Karabulut (SP). De Koerden werkten samen met een internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen om terreurgroep Islamitische Staat (IS) uit het noorden van Syrië te verdrijven. Nederland steunde onder meer met F-16's.

De Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben al laten weten zich te zullen verdedigen bij een Turkse invasie. Turkije wil de Koerden weg uit de grensregio. Het land vreest een destabiliserende invloed op zijn eigen grote Koerdische gemeenschap.

De Koerden houden tienduizenden IS’ers en hun familieleden vast. Onder hen zijn ook veel Europeanen. De Amerikanen willen dat Europese landen hun landgenoten terughalen uit de kampen. Nederland wil alleen jihadisten of hun familieleden terugnemen die zichzelf melden bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Ze ophalen in Syrië vindt het kabinet te gevaarlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden