Kamer wil vinger aan de pols in bijstand

In de Tweede Kamer leven breed zorgen of kabinetsplannen voor een strengere bijstand niet te snel worden doorgevoerd. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk diende donderdag met steun van regeringspartner VVD en gedoogpartij PVV een motie in om de hervormingen te monitoren.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk. Foto: ANP

Maar volgens staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) zijn de hervormingen 'te doen'. Dat blijkt volgens hem uit overleg met gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de bijstand.

Computerproblemen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft eerder juist aangedrongen op uitstel van de plannen met een half jaar tot een jaar. Zo vrezen de lokale overheden problemen met de nieuwe, strengere controle op het inkomen van gezinnen in de bijstand. Computersystemen zouden niet op tijd aangepast kunnen worden.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya diende met steun van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie een motie in die De Krom vraagt met de VNG afspraken te maken om de gevreesde problemen te voorkomen.

Achterstand
De oppositiepartijen hebben felle kritiek op de plannen om vanaf volgend jaar in de bijstand te toetsen op het inkomen van alle gezinsleden, ook van inwonende meerderjarige kinderen.
Volgens PvdA'er Hans Spekman worden jongeren in een arm gezin op een achterstand gezet, omdat ouders en kinderen in de bijstand financieel van elkaar afhankelijk worden gemaakt. Maar De Krom zei te willen voorkomen dat mensen onnodig thuis zitten door ze meer te prikkelen aan het werk te gaan. Daarbij moet in zijn ogen een stapeling van uitkeringen achter één voordeur worden tegengegaan.

Gelijk inkomen
CDA-politica Sterk zei dat niet valt uit te leggen dat nu een gezin met twee volwassenen en twee kinderen in de bijstand meer dan 120 procent van het minimumloon kan ontvangen, terwijl eenzelfde soort gezin dat wel werkt een gelijk inkomen heeft. Wel vroeg Sterk aan de staatssecretaris om via bijzondere bijstand te voorkomen dat grotere gezinnen in de bijstand door de nieuwe huishoudtoets in de problemen komen met hun vaste lasten. Hiervoor heeft de VNG nog gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden