Kamer wil verscherpt reisadvies Turkije

Partijen in de Tweede Kamer dringen bij minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan op een verscherpt reisadvies voor Turkije.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Zijn ministerie ziet vooralsnog geen reden om het reisadvies aan te passen. Beeld anp
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Zijn ministerie ziet vooralsnog geen reden om het reisadvies aan te passen.Beeld anp

Aanleiding is de arrestatie van een Amsterdamse man die president Erdogan zou hebben beledigd en het land niet uit mag.

In het bestaande reisadvies worden alleen reizen naar het grensgebied met Syrië ontraden.

Voor het overige roept Buitenlandse Zaken Nederlanders die naar Turkije reizen op alert te zijn en demonstraties te vermijden. Ook wordt hun erop gewezen dat in Turkije de noodtoestand van kracht is. Die maatregel is onlangs verlengd.

Duitsers
CDA en SP hebben Koenders schriftelijk vragen gesteld over de kwestie. Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops is het uitreisverbod voor de Nederlander veelzeggend: "Kritiek op Erdogan wordt gezien als dat men gelieerd is aan Gülen. De Nederlandse regering moet aandringen op vrij uitreizen en tegelijkertijd moet het reisadvies heroverwogen worden," stelt hij.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt van een 'zorgelijke' situatie. Ook zij stelt het voorbeeld van Duitsland te volgen, dat het reisverbod onlangs aanscherpte nadat een aantal landgenoten was opgesloten. Zij zitten, anders dan de Nederlander, nog steeds vast.

Duitsers die naar Turkije willen reizen worden opgeroepen extra voorzichtig te zijn en zich vooraf te registreren bij de ambassade of het consulaat.

'Geen reden'
De Kamer heeft officieel niets te zeggen over reisadviezen: dat besluit is aan de regering.

Toch ligt het volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke 'voor de hand' dat Koenders naar aanleiding van dit Nederlandse geval en de nieuwe Duitse lijn opnieuw kijkt of het advies nog wel toereikend is.

Ook wil Ten Broeke dat Koenders, wellicht samen met zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, de zaak aankaart tijdens de eerstkomende Raad voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Turks-Nederlandse krant De Kanttekening vindt ook dat Nederland reizigers veel meer moet waarschuwen voor wat er nu in Turkije gebeurt. Veel niet-Gülen symphatisanten hebben zich volgens hem lang veilig gevoeld. "Maar wat er nu is gebeurd laat zien dat dit niet zo is. Ieder kritisch geluid wordt de mond gesnoerd."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet vooralsnog geen reden om het reisadvies aan te passen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden