Kamer wil vandaag uitleg van Rutte en Weekers

De Tweede Kamer heeft het kerstreces in zicht, maar zal vandaag eerst nog een drukke dag met debatten moeten afwerken. Vooral voor premier Mark Rutte kan het wel eens lastig worden. De Kamer wil hem aan de tand voelen over de zaak rond de afgetreden PvdA-staatssecretaris Co Verdaas.

Premier Mark Rutte en VVD-staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) Beeld ANP
Premier Mark Rutte en VVD-staatssecretaris Frans Weekers (Financiën)Beeld ANP

Cruciale vraag is wat Rutte wist over Verdaas' omstreden declaraties van ritten in zijn privéauto, in de tijd dat Verdaas gedeputeerde was in Gelderland. De premier zegt dat hij daar geen informatie over had toen hij Verdaas sprak over een mogelijke aanstelling als staatssecretaris. Maar een notitie van Gedeputeerde Staten van Gelderland lijkt te suggereren dat Rutte tijdens de formatie wel degelijk op de hoogte was van alle details over de handel en wandel van Verdaas.

De Kamer roept Rutte ook nog samen met VVD-staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) op het matje. Weekers is onder vuur komen te liggen omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. In de verkiezingscampagne plaatste de toenmalige Roermondse wethouder Jos van Rey langs de A73 een reclamezuil voor zijn partij- en provinciegenoot Weekers. Later zou Weekers Van Rey een dienst hebben bewezen door te besluiten dat het belastingkantoor in Roermond zou blijven. Ook zou Weekers Van Rey hebben geholpen bij een belastingkwestie. Weekers ontkent beide beschuldigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden