Kamer wil structurele aanpak foute corporaties

Staf Depla is voor een structurele aanpak om integriteitsproblemen te voorkomen bij corporaties. Zo zou er daarvoor een onafhankelijk meldpunt moeten komen.Foto ANP/Koen Suyck Beeld
Staf Depla is voor een structurele aanpak om integriteitsproblemen te voorkomen bij corporaties. Zo zou er daarvoor een onafhankelijk meldpunt moeten komen.Foto ANP/Koen Suyck

DEN HAAG - Een meerderheid van CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer pleit voor een structurele aanpak van woningcorporaties in problemen zoals SGBB uit Hoofddorp, de derde in korte tijd die in dat schuitje zit.

Staf Depla (PvdA) wil dinsdag in het vragenuurtje opheldering van minister Eberhard van der Laan (Wonen) over deze nieuwste affaire, zo kondigde hij zaterdag aan. De Kamer maande afgelopen week de bewindsman al vaart te maken met nieuwe regels voor de corporatiesector.

Depla is voor een structurele aanpak om integriteitsproblemen te voorkomen bij corporaties. Zo zou er daarvoor een onafhankelijk meldpunt moeten komen. De problemen bij SGGB werden aan het rollen gebracht door klokkenluiders, eigen medewerkers die naar het ministerie van VROM stapten.

Daarnaast pleit Depla voor het wettelijk afdwingen van extern toezicht, als de brancheorganisatie Aedes dat soort regels zelf intern niet afspreekt. Dat laatste gebeurt volgens hem maar niet omdat Aedes nog steeds grote moeite heeft met de door het kabinet opgelegde vennootschapsbelasting. De goed functionerende corporaties lijden onder de slechte collega's, merkte Depla op.

Strakker toezicht
CDA-collega Bas Jan van Bochove zit ook op de lijn van een strakker toezicht en een verdergaande oplossing dan de instelling van een onafhankelijke autoriteit, zoals een adviescommissie met steun van koepelorganisatie Aedes voorstaat.

Van Bochove pleit voor versterking van de bevoegdheden van het Sociaal Fonds Volkshuisvesting (SFV). Die zou ook de financiën van commerciële bv's van corporaties, waarvan volgens hem ''geen enkele succesvol zijn'', moeten kunnen inzien.

VVD-collega Brigitte van der Burg wil vooral een beter intern toezicht door de raad van commissarissen. De kwaliteit moet omhoog en de houding moet anders. ''Er moeten externen in. Nu is het vooral een gesloten wereldje met vriendjes.'' Het externe toezicht moet vooral effectiever, eenduidiger en slimmer. SGBB is een middelgrote landelijk werkende corporatie, die gespecialiseerd is in huisvesting voor senioren. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden