Kamer wil snel openheid over kernwapens in Nederland

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet nu eens openlijk zegt of er kernwapens in Nederland liggen. Volgens regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen CDA, SP, D66 en GroenLinks is het de hoogste tijd te stoppen met de geheimzinnigheid rond de aan- of afwezigheid van atoombommen op ons grondgebied.

Redactie
Oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt op een foto uit 1977. Ze bevestigden in juli 2013 de aanwezigheid van de kernwapens op vliegbasis Volkel. Beeld ANP
Oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt op een foto uit 1977. Ze bevestigden in juli 2013 de aanwezigheid van de kernwapens op vliegbasis Volkel.Beeld ANP

Dat maakten ze woensdagavond duidelijk in een overleg met PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn VVD-collega Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. De regering zwijgt tot nu toe over de vraag of hier kernwapens liggen. Maar de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt bevestigden vorig jaar de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel.

Als dat klopt, moet Nederland aan de Verenigde Staten vragen de wapens terug te nemen, zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Hij en andere Kamerleden wezen erop dat landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk toestemming van de NAVO hebben gekregen om openlijk over de aanwezigheid van kernwapens op hun grondgebied te spreken. Nederland zou dit ook moeten regelen.

Maar volgens het kabinet wordt er op grond van afspraken binnen de NAVO niets gezegd over de aantallen en locaties van Amerikaanse kernwapens in Europa. Nederland streeft volgens het kabinet in het contact tussen het militaire bondgenootschap en Rusland wel naar meer openheid over kernwapens in Europa.

In Volkel liggen vermoedelijk tussen de 10 en de 20 nucleaire bommen van het type B61. Die moeten in 2017 voor ruim een half miljard euro worden gemoderniseerd. Een Kamermeerderheid heeft het Amerikaanse Congres eerder al gevraagd hiervan af te zien.

Afspraken niet meer van deze tijd
De gevraagde duidelijkheid kwam er woensdagavond niet. Volgens het kabinet wordt er op grond van afspraken binnen de NAVO niets gezegd over de aantallen en locaties van Amerikaanse kernwapens in Europa.

Timmermans vindt die afspraken echter niet meer van deze tijd en beloofde in de NAVO te zullen overleggen hoe dit soort afspraken kan worden gemoderniseerd om tot een 'grotere transparantie' te komen, ook als het om aantallen kernwapens op het Europese grondgebied van de NAVO gaat. Hij benadrukte dat hij daarbij wel afhankelijk is van de bondgenoten. 'Tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt in NAVO-verband, spreken we niet over locaties en aantallen', zei Timmermans.

In Volkel liggen vermoedelijk tussen de 10 en de 20 nucleaire bommen van het type B61. Die moeten in 2017 voor ruim een half miljard euro worden gemoderniseerd. Een Kamermeerderheid heeft het Amerikaanse Congres eerder al gevraagd hiervan af te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden