Kamer wil pas op de plaats met Oost-Europeanen

DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil pas op de plaats maken met het verder openstellen van de grenzen voor Oost-Europees personeel.Zowel regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als de SP en VVD in de oppositie hebben er geen behoefte aan om volgend jaar te bekijken of Roemenen en Bulgaren ook zonder werkvergunning hier aan de slag kunnen, zoals was gepland.

De partijen gaan dinsdag bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken bepleiten dat eerst huidige problemen door de komst van voornamelijk Polen opgelost moeten worden. Het vorige kabinet heeft bepaald dat inwoners van Roemenië en Bulgarije die sinds dit jaar lid zijn van de Europese Unie, tot 2009 een werkvergunning nodig hebben om in Nederland te werken.

Dat moet voorlopig zo blijven, aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Zijn collega van de VVD Atzo Nicolaï gaat een stap verder en wil dat de vergunningsplicht vanaf 2009 nog enkele jaren duurt. De vergunningsplicht kan volgens de overgangsregels voor de twee nieuwe EU-lidstaten maximaal duren tot 2013.

Volgens de Kamer zijn onvoldoende handhavingsmaatregelen genomen bij het openen van de grenzen per 1 mei dit jaar voor Polen en ander personeel uit Oost-Europese landen die sinds 2004 EU-lid zijn. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer wil dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) meer een coördinerende rol op zich neemt om bijvoorbeeld problemen met de huisvesting van de Polen op te lossen.

Donner heeft onlangs aangekondigd dat hij met zijn collega Ella Vogelaar (Integratie), gemeenten en werkgevers overlast door concentratie van Oost-Europeanen in stadswijken en dorpen wil tegengaan. Maar Hamer vreest dat daardoor de verantwoordelijkheid voor de aanpak van de problemen te veel wordt verdeeld en wordt afgeschoven. Ook moet volgens PvdA en CDA de Arbeidsinspectie meer controleren op illegale arbeid en uitbuiting.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt stelt dat hij bij het openstellen van de grenzen per 1 mei al waarschuwde dat ''Nederland niet het huis op orde heeft om grote groepen Polen op te vangen''. Momenteel werken circa 100.000 Oost-Europeanen in ons land. ''Dat is een groep zo groot als de stad Leiden.'' Ulenbelt wil dat Donner een campagne gaat steunen van de Poolse regering, die wegens een groot personeelstekort in eigen land met belastingvoordeeltjes probeert Polen terug te lokken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden