Kamer wil parlementair onderzoek ICT-projecten

DEN HAAG - CDA en SP willen een parlementair onderzoek naar ict-projecten bij de overheid. De kans is groot dat ze steun krijgen van een meerderheid in de Tweede Kamer, denkt CDA'er Jos Hessels.Aanleiding voor het parlementair onderzoek is een donderdag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarin staat weliswaar dat de bedragen die bij ICT-projecten van het Rijk verspild worden veel lager zijn dan eerder werd gedacht, maar CDA en SP plaatsen grote vraagtekens bij de cijfers van de Rekenkamer.

''De Rekenkamer heeft zich gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek'', aldus Hessels. ''Maar wij denken dat de definitie die het CBS hanteert niet breed genoeg is.'' Volens Arda Gerkens van de SP is de hoogte van de ICT-uitgaven ''op zijn minst onduidelijk''.

Eerder schatten deskundigen dat de overheid jaarlijks 4 tot 5 miljard euro over de balk zou gooien bij automatiseringsprojecten. Maar volgens de Rekenkamer geeft de overheid jaarlijks in totaal maar 2,1 miljard uit aan dergelijke projecten. Bij het Rijk is dat slechts een half miljard.

Hessels denkt dat dat laatste bedrag in werkelijkheid veel hoger is. Hij wijst er verder op dat volgens de Rekenkamer bij de helft van de ICT-projecten van de overheid dingen misgaan. ''Zelfs als je uitgaat van een half miljard heb je het dan over forse bedragen.''

De Rekenkamer komt in juni met een vervolgrapportage. Hessels wil nu al een parlementair onderzoek voorbereiden, zodat dat na de zomer van volgend jaar van start kan gaan. Het doel moet volgens hem zijn om tot een betere structuur te komen bij het organiseren van ICT-projecten bij de overheid. De minister van Binnenlandse Zaken zou een meer coördinerende taak moeten krijgen. ''Ik wil niet zwartepieten, maar een gedegen onderzoek'', zegt Hessels.

Het CDA diende eerder al een motie in voor een parlementair onderzoek naar ICT bij de overheid. Alleen GroenLinks steunde dat nu. Die partij zal dat nu weer doen, laat een woordvoerder weten. Samen hebben CDA, SP en GroenLinks 73 van de 150 Kamerzetels. Of PvdA en VVD ook voor een parlementair onderzoek zullen stemmen, is nog niet duidelijk. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden