Kamer wil opheldering over helikopters

VVD, SP, D66 en SGP willen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie weten of de missies van de marine in gevaar zijn omdat er geen helikopters beschikbaar zijn. De nieuwe NH-90 kampt met problemen, terwijl oude helikopters al buiten gebruik zijn genomen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.Beeld anp

'Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de marine zonder helikopter wegvaart', stelt VVD-Kamerlid Ronald Vuijk. Hij wil weten hoe de al geleverde NH-90's worden ingezet en of de problemen de operaties van de krijgsmacht beïnvloeden. 'Daar wil ik wel opheldering van de minister over.

De Telegraaf meldde vrijdag dat er zo weinig heli's zijn dat de marine een Belgische Alouette heeft moeten lenen. Volgens het ministerie van Defensie wordt de Aloutte echter gebruikt omdat er een nauwe samenwerking is met de Belgen. Een woordvoerster liet weten dat dit niets met de NH-90's te maken heeft. Vorig jaar nam de marine ook al twee keer een Alouette mee.

Eerder deze maand is een NH-90 voor het eerst meegenomen op missie. De helikopter is mee met Hr. Ms. De Ruyter om piraterij voor de kust van Somalië te bestrijden.

Ook D66 is bezorgd. 'De NH-90 moet als de bliksem worden geleverd. Zeker als het tekort aan helikopters de operaties raakt', aldus Kamerlid Wassila Hachchi, die stelt dat de problemen ook te maken hebben met de bezuinigingen waar Defensie mee kampt. Ze benadrukt net als de VVD dat het dossier al een hele tijd discussie oplevert maar dat de gevolgen voor de marine voor haar nieuw zijn.

Ook Elbert Dijkgraaf van de SGP stelt dat er al langer sprake is van een 'drama op hoog niveau' als het gaat om de NH-90. 'De levering was te laat. Nu zijn er acht en die hebben zoveel kinderziektes dat ze nauwelijks bruikbaar zijn.' Hij is niet blij dat er nu 'Belgische oldtimers' worden geleend.

Defensie erkent dat de helikoptercapaciteit schaars is. Niet alleen moeten er heli's mee met missies, ook moet ermee worden getraind. Als de levering van de NH-90's verder vertraagt zal het ministerie onderzoeken of er extra capaciteit nodig is en hoe die moet worden geregeld, aldus een woordvoerster. De verwachting is dat alle 20 bestelde NH-90's in 2015 inzetbaar zullen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden