Kamer wil opheldering over doden in onderzoek AMC

Coalitiepartijen CDA en D66 willen van minister Bruins (Medische Zorg, VVD) weten waarom de gezondheidsinspectie niet op de hoogte was van het medisch onderzoek naar galwegkanker, waarbij veertien doden vielen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De inspectie heeft inmiddels wel extra informatie opgevraagd over de studie, die tussen 2013 en 2016 plaatsvond.

Het onderzoek vond plaats onder leiding van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Bij de studie werden twee bestaande methoden voor het afvoeren van gal vergeleken.

Nadat 54 patiënten aan het onderzoek hadden meegedaan, bleek dat van de 27 patiënten die de ene methode (leverdrainage) kregen, er elf waren overleden. Bij de andere methode (het galbuisje) waren dat er drie.

De onderzoekers hadden dat totaal niet zien aankomen, en zoeken nog steeds naar een verklaring.

Het AMC stelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) niet op de hoogte van de resultaten, iets wat in het geval van een calamiteit wel moet. Volgens het AMC was het onverwacht hoge aantal sterfgevallen volgens de regels geen calamiteit.

D66 en CDA willen van de minister weten of dat klopt.

Ruchtbaarheid
Het verbaast Pia Dijkstra (D66) dat de AMC-onderzoekers wel ontzettend verbaasd waren over het hoge aantal doden, maar er geen ruchtbaarheid aangaven.

CDA-Kamerlid Joba van den Berg oppert dat een melding bij de inspectie sowieso wel gepast was geweest, ook als de letter der wet dat niet per se vereist. "Openheid draagt bij aan vertrouwen."

De inspectie heeft naar aanleiding van de publicatie informatie opgevraagd bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Die organiseert het toezicht op medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Als bij dat onderzoek doden of gewonden vallen, moet de CCMO daarvan op de hoogte worden gesteld. Afhankelijk van de informatie die de gezondheidsinspectie krijgt, wordt besloten tot een vervolgonderzoek.

Dodelijke slachtoffers
In antwoord op eerdere vragen liet de CCMO een maand geleden weten 'niet over alle details' van het galwegonderzoek te beschikken. "Over de uitvoering van het onderzoek heeft de CCMO verder geen informatie, maar er hebben ons ook geen berichten bereikt dat hier onregelmatigheden zijn opgetreden."

De CCMO wist wel dat er dodelijke slachtoffers waren gevallen, getuige een passage in haar jaarverslag over 2016. "Het ging hier om een onderzoek naar twee drainagemethodes (...) waarbij een onverwacht verschil in mortaliteit aan het licht kwam."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden