Update

Kamer wil onderzoek naar flex-AOW

De Tweede Kamer wil laten onderzoeken of mensen via een zogeheten flex-AOW meer keuzevrijheid kunnen krijgen omtrent hun pensioendatum. Minister Kamp (Sociale Zaken) is gevraagd de mogelijkheden na te gaan.

Minister Kamp (Sociale Zaken) Beeld anp
Minister Kamp (Sociale Zaken)Beeld anp

Dat bleek vannacht tijdens een urenlang AOW-debat in de Kamer. VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben in het begrotingsakkoord afgesproken dat de AOW-leeftijd sneller omhoog moet om de overheidsfinanciën op orde te brengen dan eerder met werkgevers en vakbonden in het pensioenakkoord was afgesproken. Ook is de mogelijkheid van het flexibel opnemen van AOW tussen 65 en 70 jaar met het begrotingsakkoord verdwenen.

Geen extra kosten
Maar nu wordt Kamp gevraagd of een flex-AOW nog mogelijk is zonder extra kosten. Dat zou volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees misschien kunnen door mensen een lagere uitkering te geven als ze straks toch nog op hun 65ste jaar willen stoppen met werken.

Naast oppositiepartijen schaarden ook VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie uit de gelegenheidscoalitie van het Lenteakkoord zich achter de wens om een onderzoek.

Zware beroepen
Volgens Jesse Klaver van GroenLinks kan op deze manier meer recht worden gedaan aan de verschillen tussen mensen. In zware beroepen willen werknemers vaker eerder stoppen met werken of bijvoorbeeld met deeltijdpensioen, terwijl in andere vakgebieden mensen misschien juist langer door willen.

De PvdA, PVV en SP verweten VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie mensen te overvallen door volgend jaar al te beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd. SP'er Paul Ulenbelt had in eerste instantie uit protest om twaalf uur spreektijd gevraagd, maar hield het uiteindelijk ruim een uur vol.

'Stukje overslaan'
PVV'ers Ino van den Besselaar en Leon de Jong namen samen ongeveer vier uur voor hun rekening, waarin ze de Kamer onder meer stukken uit de geschiedenis van de AOW voordroegen. Hierop verzuchtte Kamervoorzitter Gerdi Verbeet rond middernacht dat andere Kamerleden ook nog wat wilden zeggen. 'U mag ook een stukje overslaan hoor, merken we toch niet', aldus Verbeet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden