Kamer wil onderzoek naar bestuur scholen

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) moet laten onderzoeken of grote scholengemeenschappen voortaan anders bestuurd kunnen worden dan nu het geval is. Dat besloot de Tweede Kamer vandaag.

Archieffoto: leerlingen buigen zich over hun examens Beeld ANP
Archieffoto: leerlingen buigen zich over hun examensBeeld ANP

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) drong aan op het onderzoek om problemen zoals bij Amarantis in de toekomst te voorkomen. Onderwijskolos Amarantis kwam eind 2011 in acute financiële problemen, waardoor het onderwijs voor 30.000 leerlingen op de tocht kwam te staan. Een interim-voorzitter stelde orde op zaken en knipte de instelling op in vijf delen.

Van Dijk vindt dat de minister nauwelijks mogelijkheden heeft om in te grijpen als bestuurders van een school falen. Van Bijsterveldt heeft inmiddels al een onderzoek ingesteld naar de financiële situatie bij Amarantis. Het onderzoek dat Van Dijk wil, moet algemener van aard zijn.

De Kamer nam ook een motie aan van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. Hij wil dat onderwijsgeld niet langer wordt gebruikt voor complexe financiële producten, zoals derivaten. 'Als het Amarantis-bestuur financieel bij de les was gehouden, was het nooit zo ver gekomen. Nu is het zaak om te voorkomen dat er nog andere scholen richting bankroet kachelen', aldus Klaver.

Van Bijsterveldt gaf eerder al aan dat ze hier wel naar wil kijken, maar dat het niets te maken heeft met de perikelen bij Amarantis. Daar werd de crisis niet door het aanschaffen van derivaten veroorzaakt, stelde de minister. Bovendien houden de scholen zich aan de regels die het ministerie van Financiën heeft opgesteld, zei ze tijdens het debat waarin Klaver de zaak aankaartte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden