Kamer wil nieuw onderzoek geldstromen moskeeën

Er moet een nieuw, onafhankelijk onderzoek komen naar buitenlandse financiering van religieuze organisaties in Nederland. Dat wil een brede meerderheid in de Tweede Kamer.

Moskee Taqwa in Westpoort heeft volgens documenten tweemaal geld aangevraagd in Saudi-Arabië. Beeld ANP

De partijen scharen zich achter het voorstel van D66 en ChristenUnie, omdat ze vinden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan een vorig onderzoek onvoldoende meewerkte.

Het voorstel gaat vooral over de financiering van moskeeën uit zogenoemde onvrije landen.

Nieuwsuur en NRC onthulden in april dat sommige moskeeën, waaronder vijf islamitische organisaties in Amsterdam, financiering krijgen uit landen uit de Golfregio.

Met die financiering zouden radicale versies van de islam naar Nederland worden geëxporteerd. Het ministerie beschikte over deze informatie, maar die belandde niet bij de uitvoerders van het eerdere onderzoek.

Nieuw onafhankelijk onderzoek
De Kamer wil dat het ministerie een nieuw, onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren. "Deze ongewenste beïnvloeding kan je alleen tegengaan als er transparantie is over financieringsstromen. Dat vraagt om nieuw onderzoek," vindt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt dat Nieuwsuur en NRC hebben aangetoond "hoe hard het nodig is om deze geldkranen dicht te draaien."

De regering moet zich er ook hard voor maken dat gemeenten stoppen met subsidies verstrekken aan organisaties in Nederland "die de integratie zouden kunnen tegenwerken," aldus de Kamer.

Een meerderheid van de Kamer ziet ook wel wat in een 'mini-enquête' over ongewenste financiering van moskeeën. Het bestuur van de Kamer - het presidium - moet een voorstel maken voor zo'n zogenoemde parlementaire ondervraging.

De parlementaire ondervraging is een minder zwaar middel dan een parlementaire enquête, maar bij een ondervraging kunnen wel getuigen onder ede worden gehoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden