Kamer wil helderheid over bestedingen scholen

Onderwijsminister Jet Bussemaker moet met scholen beter afspreken hoe die verantwoording afleggen over de besteding van hun geld. Dat wil de Tweede Kamer.

Minister Jet Bussemaker Beeld anp

Uit het jaarverslag van het ministerie bleek recent dat er onvoldoende inzicht in de bestedingen is, doordat scholen redelijk vrij zijn om te kiezen hoe zij hun geld uitgeven.

De Kamer wil dat de bewindsvrouw uitvogelt hoe het komt dat leerkrachten zo weinig gebruik maken van de mogelijkheden om hun kwaliteiten te vergroten met behulp van een beurs. Leraren zeiden dat ze geen tijd hadden, waarop het mogelijk werd gemaakt extra vaardigheden op te doen tijdens schooluren. Maar dat heeft nog niet geholpen. De kwesties kwamen aan de orde tijdens een debat over onderwijs woensdagmiddag.

Scholingsbeurs
Eppo Bruins van de ChristenUnie bepleitte in het debat dat iedere Nederlander een persoonlijke 'scholingsbeurs' krijgt en daarmee recht op evenveel jaren door de overheid meebetaald onderwijs. "Het is goed om te laten doorrekenen wat dat uiteindelijk kost, maar ook wat het dan maatschappelijk én financieel oplevert. Ik praat hier ook met VNO-NCW over omdat ik denk dat dit plan werkgevers uiteindelijk meer oplevert dan dat het kost: door ruimere scholingsmogelijkheden blijven werknemers bij de tijd en vitaal."

Animo
Nu betaalt het Rijk volgens hem zo'n tien jaar mee aan het onderwijs voor iemand die naar de universiteit gaat en zes jaar voor iemand die een beroepsopleiding doet. Bruins wil dat mensen die jong korter leren dan anderen later in hun leven 'jaren' uit de beurs kunnen gebruiken om zich om- of bij te scholen. In de Tweede Kamer bleek wel animo voor het plan.

D66 en VVD vinden het een erg interessant idee en de liberalen ondertekenden een voorstel om de mogelijkheden te onderzoeken mee.
Onderwijsminister Jet Bussemaker zegt dat er al stappen worden gezet in de richting van 'een leven lang leren', maar dat de werkelijkheid weerbarstig is. Niettemin heeft ook zij belangstelling.

Ongelijke kansen
De ongelijke kansen in het onderwijs baren alle partijen zorgen. De PvdA alleen al kwam met veertien voorstellen om het euvel te bestrijden. Niet alle plannen vielen bij iedereen in goede aarde en Jasper van Dijk van de SP wreef zijn PvdA-collega's aan dat ze met hun voorstellen slecht kabinetsbeleid van onder meer hun eigen partij moeten repareren.
Bussemaker moet verder van de Kamer met scholen beter afspreken hoe die verantwoording afleggen over de besteding van hun geld.

De Kamer wil ook dat Bussemaker onderzoekt hoe het komt dat het schooladvies voor vervolgonderwijs en het advies naar aanleiding van de eindtoets maar in 48 procent van de gevallen overeenkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden