Kamer wil harder optreden tegen negeren rookverbod

DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt het prima dat kroegbazen vanaf woensdag meteen een boete krijgen als ze het rookverbod aan hun laars lappen. Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie steunen minister Ab Klink (Volksgezondheid) in zijn besluit om toezichthouder VWA strenger te laten optreden.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt het niet eerlijk als de ene kroeg weer rokende drinkers trekt door de asbak weer uit de kast te halen, terwijl het café een eindje verderop zich netjes houdt aan het rookverbod. Esmé Wiegman van de ChristenUnie had graag gezien dat het begrip voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen wat meer was gegroeid.

Maar volgens oppositiepartijen PVV en VVD komt het strengere optreden niet overeen met eerdere uitspraken van Klink waarin hij zou aangeven dat er altijd eerst een waarschuwing volgt. Op hun verzoek komt er een spoeddebat over de handhaving van het rookverbod in de horeca.

In een brief aan de Tweede Kamer verwijst Klink woensdag naar cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), waaruit blijkt dat 95 procent van de horeca zich houdt aan het rookverbod, dat op 1 juli van kracht werd. Voor de minister reden een complimentje aan de sector uit te delen. Na de invoering van de rookvrije werkplek lag een jaar later de naleving op 70 procent.

Maar het zijn vooral (fastfood)restaurants en hotels die zich aan het verbod houden (98 procent). De cafés lopen daar met 83 procent nog op achter. Daarom is de VWA vooral de kroegen scherper in de gaten gaan houden. Omdat de minister berichten bereiken dat cafés het verbod willens en wetens in de wind slaan, gaat de VWA vanaf woensdag direct boetes opleggen.

Die beginnen bij 300 euro en kunnen oplopen tot 2400 euro. Dat cafés niet een nieuwe boete kunnen krijgen als een bezwaarprocedure tegen een vorige bestraffing nog loopt, zoals hier en daar gesuggereerd wordt, berust volgens Klink op een misverstand. (ANP)

Het zijn vooral (fastfood)restaurants en hotels die zich aan het verbod houden (98 procent). De cafés lopen daar met 83 procent nog op achter. Foto ANP/Rick Nederstigt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.