Update

Kamer wil gratis rijwielstalling bij stations behouden

Als het aan een Kamermeerderheid van CDA, SP, GroenLinks en PvdA ligt, kunnen fietsers ook in de toekomst hun rijwiel gratis stallen bij treinstations. Dat gaan deze partijen dinsdag aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vragen in een debat over spoorbeleid.

ANP/Redactie
Fietsen bij het Centraal Station in Amsterdam. © ANP Beeld
Fietsen bij het Centraal Station in Amsterdam. © ANP

Schultz wil het beleid voor het stallen overdragen aan gemeenten. Daarbij wil ze de verplichting laten vallen om te voorzien in gratis plekken. De Fietsersbond is hier fel op tegen. Schultz houdt tegenstanders echter voor dat het fietsgebruik zal stijgen en dat er iets moet gebeuren om uitpuilende fietsenrekken te voorkomen. 'Die rekken werken mogelijk ontmoedigend en kunnen leiden tot verrommeling van de stationsomgeving', liet de minister eerder weten.

Schultz hoopt op creatieve oplossingen van gemeenten om het fietsprobleem rond grote stations tegen te gaan. Een optie zou wat haar betreft kunnen zijn om pas na één dag stalling een fietser te laten betalen. SP-Kamerlid Manja Smits voelt daar niets voor. 'Rond Utrecht CS wil het college van PvdA, D66 en GroenLinks nu het gratis stallen van een fiets onmogelijk maken', weet de SP'er. 'Daarmee jaag je iedereen zo weer de auto en daarmee de file in.'

Gratis plaatsen
PvdA'er Jacques Monasch is bang dat het kind met het badwater wordt weggegooid als de toenemende vraag om stallingen wordt beantwoord met betaalde plaatsen. 'In deze barre economische tijden willen gemeenten zo snel mogelijk geld verdienen.' Hij vermoedt dat ze daarom graag plannen voor betaalde stallingen zullen maken. CDA'er Maarten Haverkamp wil dat Schultz met de gemeenten een minimumpercentage aan gratis plaatsen afspreekt.

Ook Ineke van Gent (GroenLinks) wil treinreizigers niet ontmoedigen met de fiets te komen. 'Fietsen houdt de lucht schoon, is gezond en neemt weinig plek in', somt zij op.
De Kamer wil Schultz dinsdag verder aan de tand voelen over het rapport van de Rekenkamer over spoorbeheerder ProRail en de 'plaszak' die de NS wil introduceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden