Kamer wil dat crèches niet-ingeënte kinderen gaan melden

Crèches moeten ouders vertellen of ze ook niet-ingeënte baby's en peuters opvangen. De ouders kunnen dan bepalen of ze het risico willen nemen op besmettelijke ziektes of hun kind elders plaatsen.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat ouders moeten weten of andere kinderen zijn ingeënt. Beeld ANP
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat ouders moeten weten of andere kinderen zijn ingeënt.Beeld ANP

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer - PvdA, SP, CDA, D66, PVV en GroenLinks - vindt dat ouders recht hebben op deze informatie. De meeste crèches vragen bij de intake aan ouders of ze hun kinderen inenten, maar die gegevens blijven bij de leiding van de kinderopvang.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wijst erop dat kinderen pas met veertien maanden worden ingeënt tegen mazelen, terwijl veel baby's al eerder naar de crèche gaan. "Dan zijn ze kwetsbaar als anderen niet zijn ingeënt. Ouders hebben het recht dat te weten."

De PvdA wil dat er per crèche een lijst komt met welke kinderen niet zijn ingeënt. Het CDA verwerpt juist het noemen van namen. Belangenclub voor ouders Boink pleit al langer voor meer informatie, maar wil wel dat de politiek duidelijk maakt wat er vervolgens gebeurt.

"Stel dat ouders horen dat er een niet-ingeënt kind komt en tien ouders besluiten hun kind elders te plaatsen. Wat dan?" zegt voorzitter Gjalt Jellesma. Volgens het ministerie van Sociale Zaken mogen crèches kinderen niet weigeren als inentingen ontbreken.

Het CDA stelt dat dit wel mag, omdat crèches private organisaties zijn. Een Kamermeerderheid vindt dat kinderen altijd welkom moeten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden