Kamer wil convenant met kledingbranche

De kledingbranche moet niet alleen in Bangladesh zorgen voor betere en veiligere werkomstandigheden in de textielindustrie, dat moet in alle risicolanden gebeuren zoals Cambodja, China en Vietnam. Een motie van die strekking van de ChristenUnie kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer bleek vandaag.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) Beeld ANP
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking)Beeld ANP

De partij wil dat minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hierover een breed convenant sluit met de kledingbranche In het convenant moeten doelen komen te staan waarop de sector concreet is af te rekenen zoals het naleven van internationale arbeidsnormen. Ook moet er een jaarlijkse rapportage komen over de voortgang die geboekt is. Ploumen staat positief tegenover het plan.

In de zomer kwamen Nederlandse vertegenwoordigers van leveranciers en afnemers van textiel en kleding al met een actieplan om misstanden in de productieketen van kleding aan te pakken. Ook is er internationaal een Veiligheidsakkoord gesloten om de situatie in naaiateliers in Bangladesh te verbeteren. In dat land vielen in het voorjaar 1100 doden toen een complex met kledingfabriekjes instortte.

Ploumen riep eerder deze week een aantal Nederlandse bedrijven nog op om het Veiligheidsakkoord te tekenen. Dat leverde onder meer een boze reactie op van Coolcat. De topman van dat kledingbedrijf, Roland Kahn, noemde de oproep van de bewindsvrouw 'schandalig'. Volgens hem ligt de zaak gecompliceerd en wil hij het akkoord op termijn zeker tekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden