Kamer wil af van Benelux-parlement

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van het Benelux-parlement. Dat bleek donderdag tijdens een debat over de financiering van het samenwerkingsverband tussen Nederland, België en Luxemburg.

Frans TimmermansBeeld epa

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet weten niets te zullen doen dat zal leiden tot opheffing van het Benelux-parlement. Pas als hij een helder signaal uit dat orgaan krijgt waarin wordt gevraagd om opheffing, zal hij aan de slag gaan. 'Dat lijkt me de koninklijke weg.'

De VVD'er Mark Verheijen opende onlangs in de media de aanval op de Benelux. Naast afschaffing van het parlement dat bestaat uit 49 volksvertegenwoordigers uit de drie landen, willen de liberalen ook het secretariaat flink afslanken en terugbrengen naar een man of 15. Nu werken er nog 51 man. Timmermans wil daar niets van weten. Met zo weinig mensen 'kun je het beter opdoeken.'

Hij erkent dat er 'een hoop' te verbeteren valt bij het secretariaat, maar meent ook dat er onder de leiding van de Nederlander Jan van Laarhoven een ,,goede richting'' is ingeslagen. Het moet strakker, kleiner, rationeler worden. Volgens hem heeft het secretariaat expertise die nationale ministeries missen. Bovendien wordt het niet goedkoper als taken worden teruggehaald naar de ministeries, voegde hij eraan toe.

Evaluatie
Zijn ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde recentelijk een evaluatie over de Benelux die zeer kritisch van toon was. Die conclusies vragen om actie en aanpassing, stelde PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Hij wil meer focus van de Benelux.

Timmermans beloofde meer politieke sturing van het samenwerkingsorgaan. Hij zegde vaker met zijn collega's uit België en Luxemburg te zullen overleggen. Verder moeten concrete grensoverschrijdende problemen (zoals op de arbeidsmarkt) door de Benelux worden aangepakt. Ook wordt de Kamer er meer betrokken.

De Benelux blijft in zijn oordeel van groot belang. Niet spannend, wel nodig, zei hij. Zo heeft het volgens nog steeds een belangrijke voorbeeldfunctie binnen en buiten de EU. Bovendien vinden de drie landen elkaar nog steeds bij grote politieke vraagstukken wat duidelijk een meerwaarde heeft, aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden