Kamer wil af van archiefdeals met mormonen

Rijksarchivarissen moeten twee keer nadenken voor ze meewerken aan het postuum mormoons dopen van burgers. Dat vinden VVD, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Het CDA vraagt een Kamerdebat aan.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra, die verantwoordelijk is voor de rijksarchieven. Beeld ANP
Staatssecretaris Halbe Zijlstra, die verantwoordelijk is voor de rijksarchieven.Beeld ANP

Trouw berichtte vorige week dat sommige regionale rijksarchieven uittreksels uit de burgerlijke stand laten digitaliseren door leden van de mormonenkerk. Die dienstverlening is gratis en kan het archief een besparing van enkele tonnen opleveren.

Mormonen gebruiken de uittreksels om burgers postuum te dopen. Daardoor kunnen niet-kerkleden na hun dood alsnog mormoon worden.

Eigen verantwoordelijkheid
Bindend is het sacrament niet: volgens mormoonse theologie kan de overledene het aanbod in het hiernamaals afslaan. Onder meer de prinsen Claus en Bernhard en de koninginnen Juliana en Wilhelmina zijn postuum gedoopt.

Volgens het CDA heeft de verantwoordelijke staatssecretaris Halbe Zijlstra onvoldoende duidelijk gemaakt dat de overheid niets met de doop te maken heeft.

Zijlstra zegt in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren dat het iedereen vrij staat om archieven te raadplegen en te digitaliseren. Wat een persoon vervolgens met die informatie doet, is zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.

Religieuze hocus-pocus
CDA-Kamerlid Ger Koopmans vindt Zijlstra's uitleg 'theoretisch gebazel'. 'Hij begrijpt het niet. Overledenen hebben dan misschien geen recht op privacy, er bestaat ook zoiets als respect.'

'De overheid kan deze religieuze hocus-pocus niet voorkomen', weet Koopmans. 'Maar ze kan wel zorgen dat ze er niet zelf aan bijdraagt.' Tijdens het Kamerdebat moet duidelijk worden welke maatregelen Zijlstra kan nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden