Kamer voor fokverbod nerts

In totaal zijn in Nederland ongeveer tweehonderd nertsenfokkerijen die jaarlijks 4,5 miljoen nertsen fokken. Foto ANP Beeld
In totaal zijn in Nederland ongeveer tweehonderd nertsenfokkerijen die jaarlijks 4,5 miljoen nertsen fokken. Foto ANP

EINDHOVEN - Het einde van de edelpelsdierenhouderij is een flinke stap dichterbij. Een meerderheid in de Tweede Kamer is woensdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel om de nertsenfokkerij in 2024 te verbieden.

''Een treurige dag", noemde CDA-Kamerlid Ger Koopmans het. Volgens hem wordt 'een gezond stukje economie naar een langzame dood geleid'.

Het pelsdierenverbod was een laatste wapenfeit van Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA), die niet meer terugkeren in de Kamer. Hun gewijzigde wetsvoorstel werd op de allerlaatste vergaderdag van de 'oude' Kamer behandeld. In hun originele wetsvoorstel was sprake van een verbod met ingang van 2018, maar dat kreeg onvoldoende steun in de Senaat.

Ze besloten daarom de overgangstermijn te verruimen om ook de steun van de ChristenUnie te krijgen. Tevergeefs. Net als CDA en VVD stemde de partij tegen het verbod, omdat de nertsenhouders geen enkele financiële tegemoetkoming krijgen. Ondanks zware druk van de VVD stemde de PVV voor het 'linkse' voorstel. De nieuwe wet moet nu opnieuw door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

In totaal zijn in Nederland ongeveer tweehonderd nertsenfokkerijen die jaarlijks 4,5 miljoen nertsen fokken. De huiden zijn bedoeld voor de export, vooral de Scandinavische markt. De omzet bedraagt tussen de honderd en 130 miljoen euro. Nederland is daarmee na Denemarken en China de derde nertsproducent van de wereld. Het merendeel van de bedrijven staat in Oost-Brabant, Gelderland en Noord-Limburg. In de sector werken zo'n duizend mensen.

De nertsenfokkers hebben zich altijd fel verzet tegen het verbod en dreigen met schadeclaims. Het oprekken van de overgangstermijn naar 2024 maakt volgens directeur Wim. Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) geen verschil. ''De sector raakt direct in verval. De einddatum van 2018 of 2024 wordt toch niet gehaald."

Hij wijst er op dat de pelsdierenhouders verplicht zijn om voor 2014 miljoenen euro's te investeren om aan de strenge welzijnseisen te voldoen. ''Die investeringen kunnen ze nooit meer terugverdienen."

Hij roept de politiek op om de pelsdierenhouderij te behandelen als elke andere bedrijfstak. ''Als je er vanaf wil, koop de bedrijven dan uit en stel hen schadeloos", aldus Verhagen. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden