Update

Kamer vindt uitleg over evacuatie onvoldoende

Still van beelden van de Nederlandse militairen op de Libische staatstelevisie, uitgezonden op het NOS journaal. Drie Nederlandse militairen waren na een mislukte evacuatie in handen gevallen van het Libische regime van Kaddafi. Foto © anp

DEN HAAG - De uitleg die het kabinet heeft gegeven over de mislukte evacuatie met een marinehelikopter in Libië, is slecht gevallen in de Tweede Kamer. Alle fracties hebben dinsdag tal van nieuwe kritische vragen over de brief en het feitenrelaas, die maandag naar de Kamer werden gestuurd.

Vooral de stelling van het kabinet dat er echt een noodzaak was om een Nederlandse man op te halen in de havenstad Sirte, wordt in twijfel getrokken. Regeringspartij CDA en de oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks willen nadere opheldering hierover. De regeringspartij VVD vindt wel dat de urgentie en de noodzaak redelijk goed worden aangetoond, zei VVD-Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï. Hij vond een nieuwe schriftelijke vragenronde als enige niet nodig, maar wilde alles in een debat afdoen.

Fractieleider Geert Wilders van gedoogpartij PVV zei ook nog een hoop kritische vragen te hebben, maar dat het niet het doel is om een minister te laten sneuvelen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed noemde het ''slim'' om de verantwoordelijkheid te verdelen tussen de premier, de vicepremier en de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie). Ook bekritiseert El Fassed het ontbreken van toestemming om het Libische luchtruim binnen te vliegen.

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel sprak van een mogelijke vertrouwensbreuk, niet zozeer tussen de Kamer en Hillen maar vooral tussen minister en de krijgsmacht. De SP'er concludeert op basis van de brief dat er teveel risico's zijn genomen voor een te laag belang. Als volgens hem blijkt dat de operatie onverantwoord in gang is gezet en uitgevoerd, heeft Hillen wat hem betreft aan gezag bij zijn manschappen ingeboet en dat is zeer ernstig.

PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans sprak van geklungel. VVD'er Nicolaï vindt dat oppositietaal. ''Ze hebben veel vragen maar trekken al wel een oordeel'', aldus de liberaal. Premier Mark Rutte vond het dinsdag ongepast om op de kritische noten uit de Kamer in te gaan. ''We gaan daarover het debat aan'', aldus Rutte.

De premier sprak geruchten tegen dat iemand van het koninklijk huis of familie iets met de evacuatie in Libië te maken had. Ook wist hij niets af van mogelijke contacten van kabinetsleden met de directeur van het bedrijf van de evacué. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden