Kamer verontwaardigd over oproep CDA voor samenwerking met Assad

Het CDA pleit bij monde van Kamerlid Martijn van Helvert voor het aanhalen van diplomatieke banden met het regime van de Syrische dictator Assad. Dat nam de rest van de Kamer hem niet in dank af. 

Beeld EPA

Nu duidelijk is dat de pogingen om hem ten val te brengen niet zijn gelukt en het kabinet vasthoudt aan de wens om IS-strijders in de regio te berechten, is dat volgens de regeringspartij de enige optie. Dat stelde Kamerlid Martijn van Helvert dinsdag bij het debat over de begroting Buitenlandse Zaken. Volgens de CDA’er is het nu eenmaal zo dat Assad in het zadel zit én blijft, vooral nu de Amerikanen hun troepen uit Syrië hebben teruggetrokken. “Kiezen we voor een blijvende destabilisatie, met mogelijk een nieuwe vluchtelingenstroom? Dan moeten we doorgaan op de ingeslagen weg. Maar het CDA wil kiezen voor stabilisatie.”

Dat nam de rest van de Kamer Van Helvert niet in dank af. “De stabiliteit van Assad is de stabiliteit van het mortuarium,” vond PVV-Kamerlid Raymond de Roon. “Dit is een klap in het gezicht van de miljoenen mensen die slachtoffer zijn geworden van Assad,” stelde GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. “En is Van Helvert de gifgasaanvallen tegen zijn eigen mensen vergeten?” vroeg PvdA’er Lilianne Ploumen zich af.

Van Helvert zei te begrijpen dat zijn collega-Kamerleden zich verdrongen bij de interruptiemicrofoon om hem te vertellen ‘hoe verschrikkelijk Assad is’. “Dat weet ik. Dat ben ik het absoluut met u eens.” Daarom werd ook geprobeerd Assad ‘weg te sturen’. “Maar dat is niet gelukt.”

Met die realiteit moet nu rekening worden gehouden, vindt hij. Hij noemde Koerden en vervolgde christenen als voorbeeld. “Die zeggen: spreek met Assad, want de Turken zijn vele malen erger,” aldus Van Helvert, die benadrukte dat hij er niet voor pleit om álle banden te herstellen. “Ik vraag om consulaire samenwerking.” Ook dat is onbespreekbaar voor de Kamer. Nederland verbrak in 2012 de banden met Syrië.

‘Geen toekomst voor Assad in Syrië’

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil pas vanmiddag, als hij aan het woord komt, op de oproep van het CDA reageren. Eerder deze week zei hij nog dat er voor Assad geen toekomst is in Syrië.

In 2015 kreeg toenmalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra veel kritiek toen hij ervoor pleitte dat Nederland moest samenwerken met dictators. “Ik dacht dat de doctrine ‘knuffelen met dictators’ van het toneel was verdwenen met het vertrek van Zijlstra,” hoonde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Maar volgens VVD-Kamerlid Sven Koopmans ‘moet je met slechte mensen praten om een einde te maken aan de slechte dingen die ze doen’. Hij wil alleen wel dat dat via internationale organisaties gaat. “Ik snap niet waarom Nederland voorop moet lopen.”

Van Helvert vindt oud-Syrië-gezant Koos van Dam wél aan zijn zijde, die al langer stelt dat EU-landen de betrekkingen met het Syrische regime niet hadden moeten verbreken. “Na meer dan acht jaar oorlog begint bij sommigen het kwartje te vallen.” Deze week werd bekend dat een aantal EU-landen weer in gesprek zijn met de Syrische autoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden