Kamer verdeeld over parkeertarief per minuut

Detailhandel Nederland, de ANWB en de Consumentenbond willen dat automobilisten per minuut kunnen betalen voor het parkeren van hun auto. Omdat gemeenten of bedrijven dat niet snel genoeg invoeren, wil regeringspartij PvdA het wettelijk regelen.

null Beeld anp
Beeld anp

Maar het is nog geen uitgemaakte zaak of het initiatiefwetsvoorstel van Attje Kuiken voldoende steun krijgt als ze haar plan donderdag in de Tweede Kamer verdedigt. Zo wil coalitiepartner VVD nog niet zeggen wat ze van het voorstel vindt. 'Wij houden ons kruit liever droog tot het debat', meldt een woordvoerder.

Uit berekeningen van Detailhandel Nederland van twee jaar terug kwam naar voren dat automobilisten gemiddeld 14 procent te veel betalen, doordat de garages hen per uur laten betalen. Dat is oneerlijk en onnodig, aldus de PvdA. Bovendien kan in andere sectoren ook per minuut worden afgerekend.

Eerlijker
Bij de oppositie vindt het voorstel meer sympathie, maar dat betekent nog geen steun. Van de grote partijen zijn vooral PVV en SP positief. 'Het is eerlijker', zegt Sharon Gesthuizen van de SP. Wel zit ze nog met een aantal vragen, zoals over de rol van de gemeenten.

Ook Dion Graus (PVV) staat niet onwelwillend tegenover het plan. Maar de initiatiefwet zal er volgens hem toe leiden dat gemeenten de parkeertarieven zullen verhogen. Hij wil daarom een garantie dat dat niet gebeurt, in elk geval niet meer dan de inflatie. Als de tarieven wel stijgen, is het wetsvoorstel 'een lege huls'.

Haagse stolp
Betalen per minuut is een goede zaak, zegt het CDA. Het is volgens Martijn van Helvert echter aan bedrijven en gemeenten om dat zelf te regelen. Dat moet je niet vanuit de 'Haagse stolp' bepalen. Bovendien zit er al beweging in de markt, al mocht het wel wat sneller gaan wat hem betreft.

Kees Verhoeven van D66 is kritisch over het passeren van de gemeenteraad en het daarmee buitenspel zetten van de lokale democratie. Daarbij komt dat in veel gemeenten al per minuut kan worden betaald. 'We moeten niet voor elk mogelijk probleem een aparte wet maken', luidt zijn oordeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden