Kamer valt over uitspraak 'failed state' Suriname minister Blok

Suriname is volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken een mislukte staat. D66 wil uitleg over zijn 'onbegrijpelijke' opmerkingen, VVD noemt de uitspraak 'lomp'.

ANP/Het Parool
Stef Blok als minister van Veiligheid en Justitie tijdens de slavernijherdenking vorig jaar. Beeld ANP
Stef Blok als minister van Veiligheid en Justitie tijdens de slavernijherdenking vorig jaar.Beeld ANP

De minister deed de uitspraken vorige week dinsdag tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Onderzoeksprogramma Zembla (BNNVara) heeft beelden van de gebeurtenis toegespeeld gekregen.

Hij noemt Suriname daarin een 'failed state' en dat heeft 'ernstig te maken met de etnische opdeling'. In een reactie tegenover Zembla stelt Blok dat hij voorbeelden heeft gebruikt 'die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen'. Hij wilde een 'open uitwisseling' stimuleren en zijn inbreng was er deels op gericht om 'te prikkelen'.

Blok sprak via een videoverbinding met de circa tachtig aanwezigen. Tijdens de bijeenkomst ging het onder meer over xenofobie en angst voor migranten. Blok zegt geen land te kennen met een multiculturele of multi-etnische samenleving waar mensen vreedzaam samenleven. Volgens hem loopt een gemeenschap 'vrij snel tegen de grenzen aan' als het gaat om migratie.

'Uitspraken zijn lomp'

De Tweede Kamer wil opheldering van de minister over zijn uitspraken.

"De taak van de minister van Buitenlandse Zaken is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden. D66 verwacht daarom snel heldere, inhoudelijke uitleg van de minister over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme aangaande de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving," laat Kees Verhoeven van D66 weten.

Han ten Broeke van de VVD is kritisch over de woorden van zijn partijgenoot Blok. "De uitspraken, weliswaar gedaan in een besloten setting, zijn lomp. Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus."

Sadet Karabulut (SP) vindt dat Blok zijn woorden moet terugnemen. "Deze reactie past een minister van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor bevordering van de internationale rechtsorde niet."

"Buitengewoon onprofessioneel om als een olifant door de porseleinkast te gaan," noemt oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en nu Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) de uitspraken van de VVD-minister. Zij wil weten of het kabinet zijn zienswijze deelt. Ploumen heeft net als de PVV inmiddels Kamervragen gesteld. De PVV vindt dat de minister helemaal gelijk heeft en vraagt het kabinet het beleid aan te passen aan Bloks uitspraken.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke Beeld ANP
VVD-Kamerlid Han ten BroekeBeeld ANP

'Geen EU-afspraak herverdeling vluchtelingen'

Minister Blok gaf verder aan niet te verwachten dat er binnen de Europese Unie nog de afspraak gemaakt kan worden 'dat ieder land evenveel vluchtelingen gaat accepteren'.

Zelfs als Oost-Europa wel akkoord gaat, zullen migranten daar 'geen leven hebben', aldus de minister. In Warschau of Praag lopen volgens hem helemaal geen gekleurde mensen. "Die mensen zijn binnen een week weg. Worden letterlijk waarschijnlijk in elkaar geslagen.''

VluchtelingenWerk Nederland roept premier Rutte op om afstand te nemen van de uitspraken. "Over xenofobie mag je als bewindspersoon nooit pragmatisch zijn. Minister Blok legt zich hier niet alleen bij neer maar wakkert dit met een nogal incoherent verhaal juist aan."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden