Kamer uit teleurstelling en begrip over afbreken missie

Tweede Kamerfracties reageren met teleurstelling en begrip op het afbreken van de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne.
Het CDA noemt het zeer ernstig dat vanwege de slechte veiligheid gestopt moet worden met het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

Premier Mark Rutte Beeld anp
Premier Mark RutteBeeld anp

De verantwoordelijkheid voor de verslechterde veiligheidssituatie ligt bij de strijdende partijen in Oekraïne, benadrukt het CDA. 'Over de situatie in Oost-Oekraïne en met Rusland maken wij ons grote zorgen', zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt het spijtig dat de missie voorlopig is afgebroken. Volgens hem was het met de toenemende gevechten en schietincidenten en de ,,samenballing van Russische troepen aan de grens'' wel het enige besluit dat de regering kon nemen. 'Onze mensen zitten daar in het oog van de storm. Met hun veiligheid mogen geen grote risico's worden genomen.'

Ook PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt het stopzetten teleurstellend. 'Vooral bij de nabestaanden zal dit zwaar vallen. We wisten tegelijkertijd dat de situatie uiterst fragiel was en moeten veiligheid van de experts en marechaussees nu voorop stellen. Ik hoop dat zij het grootste deel van hun belangrijke werk hebben kunnen doen.'

ChristenUnie-leider Arie Slob stelt op Twitter: 'Zeer triest dat Nederlandse missie op rampplek MH17 nu moet worden afgebroken. Hoop dat men snel weer verder kan gaan.'

De Kamerfractie van VoorNederland (VNL) wil opnieuw met spoed een debat in de Kamer over het stoppen van de missie. 'Er liggen nog steeds slachtoffers en bezittingen die terug moeten naar Nederland. De nabestaanden worden door dit besluit opnieuw getroffen. We hebben vanaf het begin gewezen op de noodzaak snel en robuust te handelen. Nu zien we het verdrietige resultaat van de softe en inadequate aanpak', aldus fractievoorzitter Louis Bontes.

D66 en SP hebben op dit moment geen reactie op het kabinetsbesluit. D66 uitte woensdagmiddag al wel zorgen over de veiligheidssituatie. De SP pleitte voor meer druk van het kabinet op de strijdende partijen om hun gevechten in het rampgebied te staken.

Louis Bontes van de fractie Bontes/ Van Klaveren Beeld anp
Louis Bontes van de fractie Bontes/ Van KlaverenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden