Kamer twijfelt aan missie Darfoer

DEN HAAG - De Tweede Kamer vreest dat een te grote Nederlandse betrokkenheid bij een VN-vredesmacht in Darfoer moeilijk te combineren is met de missie in Oeroezgan.Ook moet worden voorkomen dat Nederlandse militairen machteloos moeten toekijken als de bevolking door milities wordt aangevallen.

''We moeten geen Srebrenica II hebben,'' zei CDA-Kamerlid Raymond Knops in een eerste reactie. Net als coalitiegenoot PvdA vindt het CDA dat goed bekeken moet worden of Nederland zijn ambities in de Soedanese regio Darfoer wel kan combineren met die in Afghanistan. De missie in Oeroezgan is volgens Knops behoorlijk belastend voor Defensie.

De ChristenUnie is om die reden vooralsnog vóór een beperkte Nederlandse bijdrage aan de missie in Darfoer. De partij wil echter het definitieve oordeel laten afhangen van het voorstel van het kabinet. Angelien Eijsink van de PvdA kan zich bijvoorbeeld ook voorstellen dat Nederland inzet op het geven van trainingen voor Soedanese agenten.

De ministers Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) reageerden deze week verheugd op de resolutie van de Veiligheidsraad van de VN die een vredesmacht mogelijk maakt. Zij onderzoeken nu of Nederland daaraan ook een bijdrage kan leveren, bijvoorbeeld met een militair hospitaal. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden